keburukan ym dan email sbg medium komunikasi

keburukannyer yg len mmg byk spt distraction time wat keje..

tapi yg aku nak highlight kan di sini ialah time kite berkomunikasi dan berbincang..terutamanya ia melibatkan emosi…

bile kite pakai ym or email..setiap emosi dan intonasi tidak dapat di communicatekan dengan berkesan..sbg cth…kita mgkin mempunyai tafsiran berbeza jika setiap ayat itu di akhiri dgn tanda seru [!], perkataan ditulis dengan HURUF BESAR dll..

jika tafsiran sama pun..level tafsiran tu mgkin berbeza..cthnyer..jika tanda seru tu ditafsirkan sebgai menjerit..brp kuatkan die jerit..if HURUF BESAR sbg mrah..die marah tu.marah gile or marah biasa2 dll…ayat2 yg ditulis juga kite tak tahu intonasi dier..

die mgkin tgh marah gile..tapi ayat yg ditulis tu tak melambgkan lgsung sbb die control.dan juga..ayat die mgkin macam mrah..tapi sbnarnye tak..

so..sbb ade communication breakdown kat sini..yg sgt byk..so mgkin kite igt die ok lagi..padahal die dah bengang dan mengamok tahap dewa..

melalui ym juga kita tak dapat menggunak intonasi dan ayat2 untuk lebih appealing dgn effective..nego skill pun dah kurang..tapi risiko utk menyemarakkan konflik sgtlah tinggi..

despite all the negative aspect..byk gak yg boleh dimanfaatkan dengan email..terutamanya denga gmail yg mmg nampak cam “bodo” tapi di sebaliknya..pelbagai mende advanced kite leh wat..the latest..kite boleh “undo” bile kite tersalah hantar email..kite kan sering terhantar tanpa lupe attach sesuatu fail dll..kalau mcm gmail aku arini..di atas sblah kanan tu.ade link “new stuff in labs!!”..bolehla klik kat situ k..

Report 4 dan 5 Disember

4 disember (jumaat)

aku berniaga di masjid wilayah..ada 3 pasang kasut je yg laku..berniaga bersama-sama undang dan fiza..

5 disember (sabtu)

aku teman parents pi hosp klang dan drive ke temerloh dan balik hari.. anak pakcik syafie temerloh meninggal dunia sbb accident..

Report 6 Disember (Ahad)

hari ini bgn pun lambat sbb sampai rumah dari temerloh pun dah hampir pkl 5 pagi.. dekat nak pkl 12 baru kuar bfast..lepas bfast..sampai je di rumah, terus gerak pi office kak jah sbb die nak aku tolong die sikit

dalam pkl 2 hingga pkl 5 wat keje di office akak.. then balik aku pi giant jap utk transfer duit sewa rumah bln 12..

malam plak hantar kak su ke rumah kak g..then balik habiskan masa dgn duk dpn laptop tak wat ape sgt..sambil tgk jomheboh..then ade movie kat  tv2..cite saiful apek berlakon.dah pernah tgk dah pun..

dkt pkl 12..aku tutup tv dan tulis blog ni.. oklah..jom berangan utk esok plak..

hopefully esok aku boleh lebih produktif..beselah harapan tu..nak buat tu yg mencabar.. gudluck sayang !

Perancangan untuk ebook hutang…

3 dis khamis – karang.drafkan dulu

4 dis jumaat – wat 2 page

5 dis – sabtu – fokus like hell ! wat 10 page

6 dis ahad – boleh kuar if tercapai target smalm.if tak tercapai, takleh kuar. tgk malam je kat tv jomheboh. 10 page lagi !

7 dis -isnin – 10 page lagi.

8 dis  selasa – 10 page lagi

9 dis rabu  – 10 page lagi

10 dis -khmis – editing .siapkan 5 email promotion

11 dis- jumaat-siapkan 5 email promotion dan editing

12 dis- sabtu – submit utk sales letter (7 hari utk die wat)

18 dis – submit pada designer. 7 hari utk die wat

25 dis-siap

26 dis-pasang system

27-testing sume okey..

28 dis -submit pada jv partner. 3 ari lepas ni baru pada WC..JV boleh mule..tapi mintak start 1 jan gak.

1 jan- submit pada wc

31 jan- cabaran tamat

2hb-lancar produk..

Report utk 2 disember 2009

Ape yg aku wat arinih?

Sume plan berkubur sbb dari pagi hingga petang aku di klcc..dan aku tak sihat sgt hari ini.okey tak alasan? punce?

sbb aku makan black pepper dan cili byk sgt kot..tekak aku luke.. malam pi klinik mesra dan duduk hampir 2 jam di sana..nasib baik ada tv dan aku bawak buku utk dibaca…dan aku pegi sorang2! dpat 3 jenis ubat, uphamol, antibiotik dan lozenges.. RM17 ..klinik mesra dan dr die mmg betul2 mesra. 🙂

ari ni ade satu sale je kot..crocband sebijik..

oklah..angan2 utk besok ialah :

  1. kemas persekitaran aku…
  2. start plan utk ebook hutang..
  3. plan cuti dan rangke road map utk income yg diberangan-rangankan

Report utk 1 disember 2009

Apa aku buat hari ini?

  1. pegi pej pos.pos order. ni rutin. tak signifikan
  2. pegi medan selera jalan duta.tapi org tu mintak rasuah.so taknak.
  3. pegi masjid wilayah.die kate nak call esok utk tapak
  4. pagi ni jumpe fiza. die pulang RM200, hset dan laptop aku sbb dah abeh kije.
  5. bf fatin iaitu syukri pulang RM1,400 yg awek die hutang aku
  6. aku teman parents aku ziarah kawan ayah aku. aku bantu gune google map.dapatlah menyumbang supaye cepat sampai.
  7. aku dapat idea baru utk buat ebook pasal hutang dan gune ppl
  8. malam aku beli serbe sedikit dari pasar malam utk seisi rumah.ikhlas ke nih? ish3…

byk gak dapat wat ek? padahal sebenarnyer..aku tak produktif pun today.. Oklah, angan-angan untuk besok adalah untuk :

  1. Fokus betul-betul utk buat ebook hutang tu. buat plan bile nk siap..bile nak publish, budget dan semua berkaitan dengannyer..
  2. Bace any book yg ko nak.

udah..tu jer..

Beli buku dummies wat pertama kalinya

Tadi malam aku pergi klcc sorang-sorang untuk beli satu buku yg nak jadikan panduan aku nak wat ebook. Sebab tadi macam dah stuck. So aku beli satu buku iaitu Success as a real estate agent for dummies. Harga RM75.80.

Sebelum ni mmg aku rase mahal buku dummies ni. Tapi lepas survey ebook oversea..same je mahalnye..baik beli yang buku betul. Puas ati pun yer.

Dan tadi aku belek2 buku lain dan nak remindkan diri sendiri, utk berjaya, kita kene :

  1. fokus
  2. ade goals dan kene give value kepada goals kita tu. cth: if nak kaye.nak wat ape dgn duit tu. give emotion.

hari ni gak alhamdulillah..sales crocs okey.. adalah terjual dalam 5 pasang kot. dan kene sound lagi sbb tokey pun tak pakai crocs..huhu.. tkpe..

dan anwar ade call aku ari ni..dan die kate nak commit bagi aku rm500 every month sbg investor utk biznes aku.kali ni aku tak mintak pun.tapi die yg offer..so okeylah.

dan antara advice aku pada die dan pade diri aku gak..nanti dah ade duit, beli rumah yg belum dibuat. dan kene dalam area kl..