Adab-adab tidur

  1. badan menghadap kiblat. mcam mayat diletakkan di dalam kubur? If tak tahu gak camne, pergi kat youtube dan taip “andai ku tahu” hehe..
  2. bacala zikir, takbir dll tu..taukan ..yg 33 kali tu..
  3. tadah tangan. baca 3 qul bermula dengal al-alaq hinggalah ke an-nas.then tiup tapak tangan. sapu ke seluruh badan. ni hadis sahih.ustaz tu cakap, dr haron din (if aku tak silap dengar)yang bukak darul syifa tu bagi petua tambahan. time hembus tu.hembus smpai habis nafas. kemudian sedut balik dgn tapak tgk ditelengkupkan ke muka. tahan nafas dan sapu ke seluruh badan.ustaz tu gak smpat buat lawak..if wife datang bulan..so suami lehla tlg bace dan tlg sapukan seluruh badan.. 😛
  4. bace doa bgn tdor.
  5. baca ayat kursi.kita akan dilindungi hingga ke subuh.ni ade cite pasal yg lembga curi kurma dan beritahu pasal mende nih..
  6. berwuduk dan gosok gigi. if berwuduk..taklah setan kacau..so sentiasalah dalam keadaan berwuduk k.nanti malaikat bersama kita
  7. niat utk bgn malam.qiamulail lah tu.
  8. b4 tido, bace gak ayat last surah al-imran . ayat 190-195 or 194 tak silap aku. ceklah  k !
  9. tinggalkan wasiat di kepale..kat mane2 pun takpe..asal ade
  10. ampunkan org lain.
  11. jgn berhasad dengki or dah simpan nak balas dendam kat sape2 bile bgn nanti..
  12. bile bgn dari tdo, watlah solat sunat.2 rakaat awal pendek. nabi pernah wat 13 rakaat termasuk witir 3 rakaat. ni dpatkanlah penjelasan lanjut k
  13. if terjage, bgn qiamulail dan amik wudhuk lagi.
  14. ustaz tu cakap, ayat quran ni power..if bace, tunjuk tapak tgn kat dpn org histeria pun mende dalam tu dah takot..boleh belah jin dalam tu…ni kene tanye dielah if nak tau detail k
  15. kite takleh tdo if tak ngantok lagi unless ade niat sbb nak qiamulail..
  16. igtlah mati slalu k..

berjaye gak tadi aku pakse diri dgn kuliah tu..tak bawak buku catatan pun..if bawak..msti aku dapat lebih lagi..ni la first time aku pegi sepanjg cuti berbulan di umah ni..pegi kejap ni pun dah dapat satu mende yg if dibuat..leh tambah pahale utk sepanjng hayat..kire ilmu ni bergune utk sepanjg hayat..

yerla..pagi2 aku bgn mane nak bace doa..dapat gak peringatan malam ni..tu pun lepas abeh aku cabot ..tak solat isyak pun kat sane..sbb ape? adelah..hehehe..

fokus !

skrg mmg aku takde fokus sgt…tapi lepas ni aku harap aku dapat improvekannya..basically..yg pasti..fokus aku skrg ialah nak publishkan ebook tips penjimatan..tu for sure !

dan lepas tu ialah nak fokus pada click bank…

tu adalah sebahagian dari aspek side income dan to be more specific ialah dari segi income daripada internet..

condition life aku skrg..

honestly..lonely gile idup skrg !! kehidupan sosial yg sgt teruk.ni bkn cakap pasal pompan k..tu gersang namenyer ..huhu.. mmg aku takde kawan sgt skrg..mgkin ada sorang dua yg aku boleh ajak kuar..tapi if nak harapkan diorang or sesape ajak aku minum or kuar..mmg takde langsung..

dan if org tanye aku sape kawan baik aku skrg..jawapan aku : TIADA..

so..mmg sgt sgt sgt teruk…

produktivity aku pun teruk gak..aku tak dapat fully utilizekan masa setiap hari..aku tak tau lagi cite2 nak jadi ape..if dah tau pun..aku takde satu gambaran jelas camne nak capainyer lagi..

aku dapat senaraikan byk mende yg org len sume ade..tapi aku takde..[tapi byk je gak yg aku dapat tapi org len tak dapat..hehe.nak gak tu !! ]..

oklah..aku tak salahkan sesiapa utk sume cabaran yg aku dapat ni..sume salah aku..so aku bertanggungjawab nak betulkan..if aku rajin..aku akan cube betulkan…

ups !! aku baru teringat sape antara pembace blog aku ni..adui.segannyer kat dier..tapi takpelah..hehehe..tak lame lagi byk posting kat sini sume akan “ditiadakan”..

oklah.punce kepada aku tak productive ialah aku takde matlamat dan perancangan yg jelas..

pasal punce kepada social problem tu plak…urm…..sbb aku ni tak attractivelah kot..haha..kf yg membusankan !!! korunk pun tau camne kf yg membosan ni kan? dapatkan bayangkan ? bgs !!

oklah..bsk mmg aku dah berangan adalah hari utk berangan2 dan plan ape aku nak wat dgn saki baki cuti aku..ape yg dicapai dan juga plan jangke panjg aku..antaranya..aku dijangka kawen pada umur 30 tahun dan bknnya 25 spt angan2 sblm ni ..huhu..

jasa ibu bapa – derhakakah kita ?

bermaknakah hari ibu bagi kita or hari valentine, anniversary dan hari jadi “si dia” lg dinantikan dan ingin disambut sebaik mgkin?

oklah..jom kiter renungkan..adakah anda akan bengang dengan parents ada jika salah satu situasi di bawah berlaku :

  1. parents anda tak merestui hubungan anda dengan si dia kerana sebab2 sebab tertentu yg pade fikiran anda mgkin tidak begitu relevan pun…”ala..sbb tu jer ker die tak sesuai utk aku?”…padehal anda mmg syg gile kat die dan begitu juga sebaliknya..
  2. anda nak kuar ngan kawan tapi parents tak bg kuar utk ari tu..padahal kawan2 len sume parents dieorang bagi..parents anda je tak bagi..

okla..so camner? ke anda boleh terime dgn hati yg terbuka..ade sesetengah tu..sanggup melawan mak bapak..merajuk..marah..hanya sebb org yg die kenal baru beberapa tahun or bulan jer..

org tu kenal pun time kite dah besar..dah lawa..dah kacak..bknnyer die yg bersusah payah besarkan kite..bertarung nyawa lahirkan kite..bergolok gadai utk pastikan perbelnjaan kite cukup..pendidikan yg kite dapat adalah yg terbaik..die juga bukanlah yg menjaga kita semasa kita sakit dengan penuh kasih syg yg ntah brape kali dah sakit..tak sihat..meragam..buat masalah…

hanya kerana insan2 yg baru kite kenali ni lah kite sanggup wat perkara yg melukakan hati seseorang yg telah sgt banyak berkorban utk kite..yg tak mgkin kite mampu membalasnya..

dan renungkanlah juga ketika dah bertunang or dah berkahwin..sejauh mane kite masih ambil kisah tentang kebajikan parents kita..makan minum mereka..kedudukan kewangan mereka..kesihatan mereka.kesepian mereka kerana tidak diziarah oleh anak2..tidak ada anak2 menemani mereka ke pasar..ke kedai dan membeli belah..

masihkah ade orang yg peduli tentang mereka..atau org yg mereka korbankan segalanya itu hanya lebih pentingkan teman hidup masing2? makan pun nak makan dgn si dia jer…masa hjung mggu pun begitu juga…

itukah balasan yg patut kita berikan kepada mereka?

ya ! mgkin diorang tak faham kehendak kita or tak faham kerana tidak sezaman dgn kita..tapi ape yg patut kite tanye..adakah kita faham mereka ? kenapa kie sibuk nak fikir diorang kene faham kite sbb sememangnyer diorang dah byk berkorban

utk yg masih rasa nak marah2 ngan mak bapak ke..nak kecil hati walaupun sedikit pun..just fikirkanlah org yg mak atau bapak die dah pergi dah..diorang dah tak dapat rasa kasih syg ibu bapa..dah tak dapat dgr nasihat nasihat dan bualan diorang..takde org nak sambut kite bile balik ke rumah..nak jadi tmpat kite mengadu dan dah tak dapt kite berpeluang nak berbakti dan cube membalas budi mereka..

nabi pernah cakap..rugi sgt if org yg mak die masih hidup tapi tak masuk syurga..

so..takyah sibuk nak tunjuk perasaan ke if kecil hati ngan ibu kita sbb kite dah puas menyakitkan hati parents kita sejak dari kita dilahirkan sekali…tapi mereka sabar jer…

jika mereka masih hidup hari ini…selama hayat inilah  peluang kite utk balas jasa mereka..adakah selama ini kehadiran ibu kite sudah cukup kita hargai..

berusahalah dgn lebih gigih bermula hari ini kerana mereka tidak mgkin hidup selamanya..termasuklah kita..ajal akan datang dengan tiba-tiba…

di persimpangan dilema..

wah..ayat !! aku actually di persimpangan nak plih elektif ape utk next sem..bkn pe..elektif ni akan membezakan tiga subjek yg kiteorang amik..so it make a difference..kire yg significant gaklah..if boleh..aku nak pilih yg terbaik utk hidup aku dan cite2 aku..kire bkn just for the sake nak score..

2roads

aku pun mmg dah kesuntukan masa dalm idup ni..smpai skrg takde arah tujuan lagi..aku tak anggap aku betul2 dah on track..no specific plan lg nak ke mane lepas nih..utk menyettlekan mende ni..aku dah rangke beberapa plan poyo iaitu :

  1. aku akan dapatkan salinan sume pilihan elektif yg ade dari office fakulti
  2. aku akan ajak kawan2 yg berminat utk pegi tour menginterview usahawan2..nak mintak advice diorg..antara usahawan tentatif adalah spt bapak ridhuan di n9, abg2 apex, abg shahrul uia dgn bauhulu, iwani pye ceo, en mahyudin di seksyen 7
  3. aku jugak akn try email pada ceo2 lain..mcam tengku zafrul..puan noraini cookies..ceo noraini cookies iaitu anak dier dan beberapa lagi org yg lain..ni baru plan kasar jer..[aku baru terpikir ni..alhamdulilllah..]
  4. aku kene rancang betul..make a written and main plan tentang objektif idup aku kat atas muke bumi ni..ape yg aku nak achieve..brp ..bile? bagaimana? dll..kire kene rancang dgn agak detail jugaklah..
  5. try bace kisah usahawan2 yg berjaya..camne diorang bermula.dll..tu la org cakap..part paling susah nak wat first milllion jer..oh !! mmg sgt susah..but i’ll NEVER take no for an answer !! amacam? dah cukup poyo tak?hehehe..

tujuh petanda kebahagiaan dunia…

[artikel ni aku copy paste dari mstar.com.my.. ntahlala ni hadis sahih or what..]

HANYA untuk panduan kita bersama, semoga kita bersama mendapat kebahagian didunia dan di akhirat.

Dari Ibnu Abbas ra, ada 7 petanda kebahagiaan dunia, iaitu:

Qalbun syakirun atau hati yang selalu bersyukur

Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang soleh

Al auladun abrar, iaitu anak yang soleh

Albiatu sholihah, iaitu lingkungan yang kondusif untuk iman kita

Al malul halal, atau harta yang halal

Tafakur fi dien, atau semangat untuk memahami agama

Umur yang barakah – ertinya umur yang semakin tua semakin soleh, yang setiap detiknya diisi dengan amal ibadah.

ZAITON SHAHARI

money is the root of all evils?

broken tak ayat tu?haha..k la..stuju tak ngan kenyataan ni? ni dari pengalaman aku la..byk mende2 buruk yg aku tak dapat nak wat sbb aku takde duit yg agak banyak sgt..bende buruk yg aku maksudkan disini ialah ape2 je yg kite wat tapi tak dapat pahale malah dapat dose..korunk pepahamlah sendiri k?

patutla ramai orang2 yg beragama anti betul ngan duit ni.huhu..tapi basically duit is just a tools dan orang yg memilikinyalah yg menentukan..jika dapat pada orng yg iman letak kat lutut, maksiatla yg dibuatnyer..begitula juga dengan sebaliknya..

bagi aku..ni la hikmahnya hidup aku tidak dilimpahkan dengan kekayaan oleh parents aku..sbb if aku ade semue tu skrang..dah macam2 mende dah aku wat !! Alhamdulillah.. 🙂

ps:setiap yg kite wat kan boleh dikategorikan kepada yg dapat pahale..yang tak dapat apa2 dan yg dapat dose..so pepandailah imbangkan sebelum kite ditimbang..hohoho…