ingin menjadi orang bisnes yang tidak akan pernah rugi?

org sering pandang serong if tau seseorang failed or rugi time wat biz..”tgklah tu..nak wat biz konon.padahal akhirnye..”

yer..dan kite boleh gak bagi lecture berjam2 lamenye kepda org yg rugi dalam bisnes..” ko ni..tula..wat biznes sebelum tu..fikir dulu..kaji dulu..wat observation dulu..cari pengalaman dulu..dll”

adakah org yg baru bermula or org muda2 je yg gagal dalam bisnes? walaupun berjuta duit syarikat besar dilaburkan utk buat market research dll..byk  je yg still gagal..cth? mcm projet..jual minyak..tiap2 ari ade org isi minyakkan? tu syarikat us yg besar..tapi still gagal jugak..adakah diorang begitu bodoh?

dan byk lagi case study syrkt yg gagal dalam bisnes tertentu atau dalam keadaan tertentu..jika syarikat yg besar yg sepatutnya telah membuat kajian dan percaya bahawa tendency utk mereka gagal pun masih gagal, inikan pula org yg kecil2 nih..

jadi…if nak involve in biznes tapi tak bersedia utk rugi, lupakah sajalah ok !

kesilapan dalam perniagaan – biznes card

aku dah byk kali gaklah buat bizkad..tapi slalu tak gunakan sebaik mgkin..

mcam aku pegi wat talk kat sk bandar baru selayang 2 baru2 ni..aku tak bawak pun biz kad..if aku bawak..aku msti dah bagi pada at least 5 orang cikgu gaklah…

bayangkan jika cikgu tu menyebarkan servis yg aku tawarkan kepada 10 orang yg len..dah 50 org baru dah tau pasal servis aku..

so..it is a mistake !! len kali make sure bawak bizkad k !!

kem di sekolah di subang

aku baru balik arini dari kursus di subang ari ni..kursus tu berlangsung dari hari sabtu pagi hingga ke tengah hari tadi..antara mende yg aku nak igtkan diri aku ialah

  1. bile aku wat keje2 yg meletihkan dan bejemur tgh panas..kenelah sediakan air yg byk2 utk diminum..aku mmg “pengsan” lepas smpai kat umah…
  2. bdk2 kat sane sume speaking bi..slang melayu pun dah takde..gile inferior bile tak dapat nak communicate in english fluently !!!

time kursus aritu aku jumpe lagi azie, anne, dan antara org baru yg aku bekerjasama ialah Tuan Othman, Kak Syaya. Dan ade juga jumpe ngan Iwan kecik kawan kepada iwan besar..

dan time kursus ni gak, abg yusry dah berjaya secure sekurang-kurangnya lagi 2 contract ! slah satunya ialah utk bdk2 nakal..kursus ni actually sempoi gile.aku tdo malam tadi pun atas lantai dalam kelas je pun. di dalam kelas. utk wat kursus ni pun kacang je bg aku..hehe..

oklah..strength yg ialah :

  1. hissan (ketua fasi)
  2. aku – fasi n perceramah pagi bute..haha
  3. anne -fasi
  4. kak sysya – fasi
  5. azie – fasi
  6. yusry – penceramah
  7. tuan othman – wat kembara malam dan operasi burung hantu (obh batal)
  8. malek – disiplin

aik? 8 orang je pun !! hehehe..

tapi perbezaan aku ngan syrkt yusry ialah dari segi equipment yg die ade dan org2 die..iaitu:

  1. die ade walkie talkie..nampak hebatlah..hehehe
  2. printer, portable speker n mic
  3. khemah
  4. 4wd drive ..hehe..
  5. social skills
  6. team
  7. malek sbg penjaga disiplin yg ..pergh !!!

thats all kot !! taklah susah nak kejar die kot..hehe..

btw..aku kene improve care aku jadi fasi..takde informal relationship lgsung..hehe..time ice breaking pun cam hape je !! not well prepared bg aku..men redah jer..time talk pun camtu gak !

Kisah-kisah minggu lepas

Dah lama aku berhasrat nak tulis post di blog ini. Tapi memang takde motivation sangat sbb few jer visitor setiap hari. Tapi salah diri aku gak sbb tak promote. Oklah, aku akan coretkan kisah yang agak panjang kali ni. Selagi Kak Jah tak datanglah sbb if die datang, aku kene gerak dah pi naik genting. Yippie !!!

Alhamdulillah. Semalam aku dah dapat semua design untuk ebook aku. Kat bawah ni design utk ebook utama. Okey tak? Bolehlah kan. Ebook ni dijangka dilancarkan pada 23 Jun. Free report pula akan dilancarkan pada 31 Mei. Tapi ia mesti disiapkan esok sbb nak bagi dekat prospek JV.

eco1_a

So far tiada pun prospek rakan JV yang dah kata setuju nak tolong promote. Takpelah, if diorang tak berminat, kenelah gune cara lain. Untuk report percuma, aku akan berikan 6 tips daripada ebook aku tu.

eco2_a

Hopefully ebook ni akan dapat dilancarkan mengikut jadual walaupun pelbagai perkara yang tak siap lagi. Mungkin aku nak jual ebook ni terhad untuk 1,000 orang jer. Okey tak? Hehehe..

Smalam aku pegi raptai konvo. Pegi sorang-sorang. Sementara tunggu taklimat tu, aku baca satu buku library ni. Byk gaklah dapat baca. Lepas tu singgah rumah sewa jap dan terus balik ke rumah. Kat rumah makan nasi lemak pagi tadi. Yerla. Memang aku tak makan dari pagi. Malamnya plak mak dan ayah ajak pi makan kat seri gombak. Aku makan makanan rasmi aku iaitu nasi goreng padprik ayam. Selain tu, makan sate dan jugak ari fresh orange. Kat tempat sate tu ada sorang gurl ni. Cun. Besenye dia takde. Tapi sekrang tgh cuti kot. So bolehlah tlg family dia di gerai tu.

Hari Jumaat ari tu aku ade merasa bawak Spectra. Dah pernah bawak sebelum ni. Tapi cume nak cakap, lagi best kot bawak Myvi. Tapi mungkin gak sbb Myvi tu baru. Tapi mgkin aku dah cukup satisfy ada Myvi. Tapi sebenarnya plan nak beli Saga jer. Impian nak Vios or Harrier. Tak pernah aku naik Harrier lagi. Tapi Harrier baru dah takde kot skrg. Sume tu angan-angan jer.

Khamis plak aku buat talk di Serdang. Terima kasih berbanyak-banyak kepada Undang kerana sudi teman aku dan dia juga ada membantu dan handle slot. Memang sangat mencabar dan satu pengalaman baru buat aku. Yerlah. Bercakap di hadapan 450 orang pelajar darjah 2 dan 3 sememangnya berbeza !

100_0982Mule-mule tu siap salah sekolah lagi. Perbezaan antara nama 2 skolah tu hanyalah “Sri”. Nasib baiklah Undan sememangnya pakar di area sana. So Undang berjaya juga memastikan kami sampai di sekolah tu tepat pada masanya dan tidak lewat.

100_1001

Dan kali ini ialah kali pertama time aku bg talk ada orang menangis. Actually takde intention pun nak buat diorang menangis. Tapi diorang menagis pun sbb video clip yg aku tnjuk. Bukanlah sebb aku yg provoke. Undang juga ada beri beberapa comment tentang talk aku untuk aku perbaiki lagi untuk talk-talk pada masa yang akan datang. Jumpe nanti die akan bagitahu banyak lagi. Thanx yer undang.

100_1007

Lepas talk tu, Undang bawak kami ke JJ untuk menjamu selera di Pizaa Hut.Baru aku tahu kat sane leh refill air free. Ais kosong juga free. Yey !! Hehehe.

100_1008

Oh yer. hari ni gak agak best sbb aku tdo lambat. Dalam pkl 3 pagi. Tapi lepas solat subuh [mak kejut], aku dah tak tdo. Aku ready utk talk dan bg talk shinggalah malam. Aku tdo dalam 1,2 pagi gaklah. Then hari jumaat tu barulah aku ada tido siang. Sebelum pegi solat dan juga lepas solat.Kirenyer, boleh je aku kurangkan tdo. Asalkan aku ada matlamat yang jelas, passion dan jugak bila aku memang dah tiada pilihan.

100_1006Tapi sebenarnya, kalau aku kurang tdo pun, aku ni sangat sangt sangt kerdil if nak dibandingkan dengan orang lain yang jauh lebih hebat dan sibuk. Setiap tindakan diorang jugak lebih significant, berbondong-bondong pahala, impak terhadap puluhan ribu orang dan juga kekal ilmu serta mengalir pahala sebab yang disampai ialah ilmu agama yang dirakam dalam bentuk tulisan , audio mahupun audio.

Untuk kita sama-sama merenung diri kita ni, aku cadangkan kite bace satu post di sini. Terutamanya ayat-ayat last dia. Walaupun pedas tapi bgs untuk kita !

fokus !

skrg mmg aku takde fokus sgt…tapi lepas ni aku harap aku dapat improvekannya..basically..yg pasti..fokus aku skrg ialah nak publishkan ebook tips penjimatan..tu for sure !

dan lepas tu ialah nak fokus pada click bank…

tu adalah sebahagian dari aspek side income dan to be more specific ialah dari segi income daripada internet..

tolak 2 job besar

aku dah tolak dua job besar..tapi satu aku dah pas kat amad..kedua2nya bernilai lebih RM4k..tapi net profit taklah sebanyak mane kot..

tapi aku sepatutnye anggap itulah satu kesilapan aku yg agak besar..tapi takpe..aku blaja something..so lepas ni aku kenelah wat enam perkara yang sangat penting iaitu :

  1. survey byk2 tmpat latihan mcm kat zul rawang, cari di area gombak, dan ulu langat yg byk2 tu..kat sepang pun..sng nnti..
  2. perlu ramai contact ustaz2 dan penceramah di bidang lain jugak
  3. jgn pas bulat2 kat org len..if boleh..aku kene participate gak supaye aku belajar sesuatu..or msti ade transfer of expertise..mcam diorang msti bg copy prog kat aku or aku msti tgk time prog running
  4. wat proper record utk pelanggan2..ni tak..berterarbur !
  5. wat website company
  6. wat expansion plan, breakthrough plan gak

basically aku tolak 2 job tu sbb aku tkde expertise nak susun sume agenda, tentatif..contact utk tmpat latihan pun taktau yg murah2 dan abg yusry mmg tolak job tu..so terkontang kanting gaklah aku…

tapi satu faktor yg aku tak patut nafikan ialah aku sbnarnyer tak cukup passionate lagi wat biznes ni..smangt pun tak cukup berapi lagi..no burning desire !!!

btw..siang tadi aku pi la ke low yat..tman abg ju beli laptop utk ayah..aku pun beli satu mende name die “presenter”

100_0962harge die spt yg terteralah.ni aku anggap sbg investmentla..utk sngkan aku present..padehal bolehjer bersusah payah tekan utk gerakkan slide demi slide..huhu..

dan tadi di low yat gak aku dapat satu kol..aku akan dapat satu job kat sebuah sekolah di serdang..tapi yg mencabarnyer..aku akan bg talk 2 jam dpn bdk darjah 3…bygkan ape reaksi diorang nanti? hehehe..2 jam tu !!

takpe..impossible is nothing !!! smoga segala urusan kita dipermudahkan olehNya..ameen….

beberapa tips membuka syarikat sendiri…

oklah..sedikit tips aku nak share bagi sesiape yg nak bukak syarikat sendiri..

1. nama perniagaan

utk syarikat sole propriotor or biasenyer org cakap “enterprise” tu..anda tak perlu letakkan perkataan enterprise kat belakang pun. if letak juga, if syarikat tu tukar ke sdn. bhd or berhad pada masa akan datang, perkataan enterprise itu msti dikekalkan dan tidak boleh digugurkan sewenang-wenangnya..

nama perniagaan juga jika boleh, biarlah mempunyai katian dengan perniagaan anda dan mempunyai nilai komersil. elakkan dari meletakkan nama sendiri jika kita memang merasakan ia tidak memberikan value added pun kepada pemasaran kelak. sebagai contoh, saya membuat bisnes training..instead of namakan syarikat tersebut sebagai fadhli resources, lebih baik jika namanya ialah excellent training and consultant. fadhli resources tu terlampau general..ah long pun pakai “resources” di belakang nama syarikat diorang.

2. description aktiviti bisnes yang kita jalankan

jika boleh, dlam borang tu, letakkan sebanyak mgkin aktiviti bisnes yg mungkin kita buat. if wat bisnes training, jgn tulis menyediakan perkhidmatan latihan jer.sebabnyer, kite mgkin akan terbabit dalam mende lain macam event management, kuarkan buku, audio, catering ker..huhu…sng if nak expand bisnes..takde org leh argue or kite kene isi borang nak tambah lagi description..kene bayar dan buang mase if nak wat keje 2 kali.

3. modal

modal tidak perlulah besar unless mmg kite mmg pandai menilai setiap sudut risiko.tapi pada kebiasaannya untuk orang yang baru mula-mula berkecimpung dalam bisnes, pasti ada kesilapan yg dilakukan. jadi anda perlulah berhati-hati. jangan belanjekan semua duit yg anda ada sebagai modal atau jangan belanjekan semua modal yang anda ada sekaligus. simpan sebahagian untuk kecemasan.

jangan juga letakkan semua duit modal anda itu di satu tmpat..bak kate omputih..dont put all your eggs in one basket.. sebagai contoh, ade modal rm1,000, anda gunekan semua duit tu untuk dapatkan satu bundle seluar yang same designnyer..tgk2 design tu tak laku or supplier tu tipu anda..so..gulung tikarlah !

jika boleh, buat bisnes yg tak perlukan modal sgt macam tawarkan service..cth service? home tution, design ape2 sahaja, kaunseling, ceramah, mengajar senaman, ajar main bola dan memotong rumput (mesin rumput murah jer..heheh)

4. tanya daripada pakar.

kita mgkin rase dah cukup pakar dalam bisnes yg nak diceburi..tapi igt..ade org yg jauh lagi pkar dari kite..tanyelah pendapt diorang..tanye gak kegagalan2 dan kesilapan2 yg diorang pernah buat.mintak tips dan nasihat..tapi igt ! ape yg diorang cakap mgkin juga tidak betul..jadi, jangan terima bulat2 dan juga jgn tolak bulat2..

oleh itu, tanyalah mereka dgn rendah diri kerana stiap perkongsian pengalaman mereka mgkin menjimatkan kita beribu2 ringgit dan juga dapat elakkan kita kerugian beribu2 ringgit..saya contohnya, terpaksa rugi beribu2 ringgit ..itulah bayaran yang perlu saya bayar untuk pengajaran yang mudah2 sperti perlu kaji market, perlu ambil secara cosignment. jika saya dapatkan nasihat dari pakar, sudah tentu saya tak perlu membayar ribuan ringgit utk “pengajaran” tersebut.

5. laman web

dunia dah canggih skrg nih..apepun..org akan tanye..ade website tak? if kite jawab takde..dah ilang ramai dah customer..lagipun..kite akan dapat customer baru juga dari website.so tak rugi invest SEDIKIT dalam membina website.. mcam saya ade sediakan service bina web dgn harga yg sgt berpatutan..heheh.. tapi walaupun kite jgn buang duit yg byk utk wat web, jgn juga hasilkan web yg sgt buruk dan teruk .. web tu hendaklah kelihatan professional..web itu melambang imej syarikat kita.

oklah..5 tips sahaja dulu buat kali ni k..kalau ade org comment ke..bersemangat sikit nak tulis lagi tentang tajuk nih..hehehe..just wait n see..