ingin menjadi orang bisnes yang tidak akan pernah rugi?

org sering pandang serong if tau seseorang failed or rugi time wat biz..”tgklah tu..nak wat biz konon.padahal akhirnye..”

yer..dan kite boleh gak bagi lecture berjam2 lamenye kepda org yg rugi dalam bisnes..” ko ni..tula..wat biznes sebelum tu..fikir dulu..kaji dulu..wat observation dulu..cari pengalaman dulu..dll”

adakah org yg baru bermula or org muda2 je yg gagal dalam bisnes? walaupun berjuta duit syarikat besar dilaburkan utk buat market research dll..byk  je yg still gagal..cth? mcm projet..jual minyak..tiap2 ari ade org isi minyakkan? tu syarikat us yg besar..tapi still gagal jugak..adakah diorang begitu bodoh?

dan byk lagi case study syrkt yg gagal dalam bisnes tertentu atau dalam keadaan tertentu..jika syarikat yg besar yg sepatutnya telah membuat kajian dan percaya bahawa tendency utk mereka gagal pun masih gagal, inikan pula org yg kecil2 nih..

jadi…if nak involve in biznes tapi tak bersedia utk rugi, lupakah sajalah ok !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: