keburukan ym dan email sbg medium komunikasi

keburukannyer yg len mmg byk spt distraction time wat keje..

tapi yg aku nak highlight kan di sini ialah time kite berkomunikasi dan berbincang..terutamanya ia melibatkan emosi…

bile kite pakai ym or email..setiap emosi dan intonasi tidak dapat di communicatekan dengan berkesan..sbg cth…kita mgkin mempunyai tafsiran berbeza jika setiap ayat itu di akhiri dgn tanda seru [!], perkataan ditulis dengan HURUF BESAR dll..

jika tafsiran sama pun..level tafsiran tu mgkin berbeza..cthnyer..jika tanda seru tu ditafsirkan sebgai menjerit..brp kuatkan die jerit..if HURUF BESAR sbg mrah..die marah tu.marah gile or marah biasa2 dll…ayat2 yg ditulis juga kite tak tahu intonasi dier..

die mgkin tgh marah gile..tapi ayat yg ditulis tu tak melambgkan lgsung sbb die control.dan juga..ayat die mgkin macam mrah..tapi sbnarnye tak..

so..sbb ade communication breakdown kat sini..yg sgt byk..so mgkin kite igt die ok lagi..padahal die dah bengang dan mengamok tahap dewa..

melalui ym juga kita tak dapat menggunak intonasi dan ayat2 untuk lebih appealing dgn effective..nego skill pun dah kurang..tapi risiko utk menyemarakkan konflik sgtlah tinggi..

despite all the negative aspect..byk gak yg boleh dimanfaatkan dengan email..terutamanya denga gmail yg mmg nampak cam “bodo” tapi di sebaliknya..pelbagai mende advanced kite leh wat..the latest..kite boleh “undo” bile kite tersalah hantar email..kite kan sering terhantar tanpa lupe attach sesuatu fail dll..kalau mcm gmail aku arini..di atas sblah kanan tu.ade link “new stuff in labs!!”..bolehla klik kat situ k..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: