ingin menjadi orang bisnes yang tidak akan pernah rugi?

org sering pandang serong if tau seseorang failed or rugi time wat biz..”tgklah tu..nak wat biz konon.padahal akhirnye..”

yer..dan kite boleh gak bagi lecture berjam2 lamenye kepda org yg rugi dalam bisnes..” ko ni..tula..wat biznes sebelum tu..fikir dulu..kaji dulu..wat observation dulu..cari pengalaman dulu..dll”

adakah org yg baru bermula or org muda2 je yg gagal dalam bisnes? walaupun berjuta duit syarikat besar dilaburkan utk buat market research dll..byk  je yg still gagal..cth? mcm projet..jual minyak..tiap2 ari ade org isi minyakkan? tu syarikat us yg besar..tapi still gagal jugak..adakah diorang begitu bodoh?

dan byk lagi case study syrkt yg gagal dalam bisnes tertentu atau dalam keadaan tertentu..jika syarikat yg besar yg sepatutnya telah membuat kajian dan percaya bahawa tendency utk mereka gagal pun masih gagal, inikan pula org yg kecil2 nih..

jadi…if nak involve in biznes tapi tak bersedia utk rugi, lupakah sajalah ok !

tazkirah di masjid

sepanjang kehidupan ke akhirat..kita kena ada 66 perhentian.mcam rnr jugak..utk merenung diri.. tadi yg bg tazkirah ustaz yg balaja di universiti al azhar bidang syariah.. same ngan ustaz abd rahman kedai khat tu

die amek 4 perhentian yg pertama jer..hasil karangan ibn qayyum ..yer ker? tak igt..

btw..yg first ialah kesedaran.spt kita terlelap..kite kene sedar…

dan takwa tu..ialah ibarat kita berjalan di laluan yg penuh berduri..kene berhati2 dan tak boleh terleka atau tertidur walaupun sesaat..

dosa kecil kita tak bleh pandang remeh sbb dari sekecil batu..leh jadi bukit yg besar juga…bg org beriman.dosa yg dibuat ibarat gunung yg akan menghempap die..bg org yg tak beriman..dosa yg dibuat ibarat lalat hinggap di hidung jer.

yang no 2,3,4 tak ingat sgt..tapi lebih kurang ialah berfikir, keazaman, dan pandangan..

kite dalam masjid lain.tapi di luar dah lupe dan lalai..di bulan ramadhan lain..luar di bln ramadhan lain..

utk dapatkan keampuan, kenelah bertaubat..wat sumbangan, ramai org solatkan mayat.doakan kita..

bisnes amad..

at last..aku jumpe gak apakah bisnes yg amad mohsin ni wat..tadi aku tgk blog aku di fs..so..aku tertengok lah blog die yg pernah aku tulis..kire amad pun dah di jalan menuju kesuksesan dalam berbisnes..seronok aku tgk bile kawan2 aku dah membabitkan diri dalam bisnes.

apatah lagi macam amad ni..die wat bisnes yg berteraskan Islam..mmg tu bidang kepakaran die..nama syarikat die ialah alfaliheen management

kesilapan dalam perniagaan – biznes card

aku dah byk kali gaklah buat bizkad..tapi slalu tak gunakan sebaik mgkin..

mcam aku pegi wat talk kat sk bandar baru selayang 2 baru2 ni..aku tak bawak pun biz kad..if aku bawak..aku msti dah bagi pada at least 5 orang cikgu gaklah…

bayangkan jika cikgu tu menyebarkan servis yg aku tawarkan kepada 10 orang yg len..dah 50 org baru dah tau pasal servis aku..

so..it is a mistake !! len kali make sure bawak bizkad k !!

memilih domain. gunakan tanda “-“

ini masih tentang kesilapan aku pilih nama domain lagi utk sistem rahsia..adui..

jika nama domain yg kita betul2 nk dah takde.kita boleh consider utk guna “-“..sebgai cth..bile jadi reseller sistem rahsia..domain sistemrahsia.com mmg dah adelah..

so …ameklah sistem-rahsia.com…macam aku..pegi wat domain teknikrahsia.com plak.huh !!

keburukan ym dan email sbg medium komunikasi

keburukannyer yg len mmg byk spt distraction time wat keje..

tapi yg aku nak highlight kan di sini ialah time kite berkomunikasi dan berbincang..terutamanya ia melibatkan emosi…

bile kite pakai ym or email..setiap emosi dan intonasi tidak dapat di communicatekan dengan berkesan..sbg cth…kita mgkin mempunyai tafsiran berbeza jika setiap ayat itu di akhiri dgn tanda seru [!], perkataan ditulis dengan HURUF BESAR dll..

jika tafsiran sama pun..level tafsiran tu mgkin berbeza..cthnyer..jika tanda seru tu ditafsirkan sebgai menjerit..brp kuatkan die jerit..if HURUF BESAR sbg mrah..die marah tu.marah gile or marah biasa2 dll…ayat2 yg ditulis juga kite tak tahu intonasi dier..

die mgkin tgh marah gile..tapi ayat yg ditulis tu tak melambgkan lgsung sbb die control.dan juga..ayat die mgkin macam mrah..tapi sbnarnye tak..

so..sbb ade communication breakdown kat sini..yg sgt byk..so mgkin kite igt die ok lagi..padahal die dah bengang dan mengamok tahap dewa..

melalui ym juga kita tak dapat menggunak intonasi dan ayat2 untuk lebih appealing dgn effective..nego skill pun dah kurang..tapi risiko utk menyemarakkan konflik sgtlah tinggi..

despite all the negative aspect..byk gak yg boleh dimanfaatkan dengan email..terutamanya denga gmail yg mmg nampak cam “bodo” tapi di sebaliknya..pelbagai mende advanced kite leh wat..the latest..kite boleh “undo” bile kite tersalah hantar email..kite kan sering terhantar tanpa lupe attach sesuatu fail dll..kalau mcm gmail aku arini..di atas sblah kanan tu.ade link “new stuff in labs!!”..bolehla klik kat situ k..

Report 4 dan 5 Disember

4 disember (jumaat)

aku berniaga di masjid wilayah..ada 3 pasang kasut je yg laku..berniaga bersama-sama undang dan fiza..

5 disember (sabtu)

aku teman parents pi hosp klang dan drive ke temerloh dan balik hari.. anak pakcik syafie temerloh meninggal dunia sbb accident..