geram dgn bdk ni ..

k la.ni very negative post..dan aku akan private kan selpas beberape hari kot..dan post ni gak hanya akan mendedahkan kelemahan aku..

aku ade bg sorang bdk ni barang secara consignment. die bukak gerai kat kolej sempena aktiviti kolej..3 ari aktiviti tu…

ape yg aku geram..die asyik mgkin janji..refuse nak bagi duit walapun sikit..nak tunggu sume abeh until malam..pagi tadi die ade lagi janji nak bagi..tapi tak jugak..dan die kate mmg sales dah RM1k lebih..so..takkanlah RM500 pun takleh nak bagi dulu? shit !

alasan aku nak ambil duit supaye aku dapatlah budget nak beli stok baru nnti..tu jer..tapi ape yg wat aku geram is die tak respect akulah..dah la aku bagi brang nilai ribu dan die tak payah bayar satu sen pun ! dahla jnji aku tak payah jage gerai langsung tapi aku jage gak.dahlah aku kene bayar gak sebahagian sewa gerai tu..

aku mintak hak aku pun die takleh nak bagi..nak ignore macam tu jer..if msg dan kol pun byak je yg tak respon..dan die tak appreciate langsunglah kelebihan yg aku bagi kat die.bg barang nilai ribu2 dan die tak payah bg cagaran satu sen pun..

silap aku ialah mgkin aku ni baik sgt..tak tegas..senyum byk sgt kot..dan aku mcm depend or deseperate sgt nak mintak die tlg jual..aku potray kan diri aku sebgai org yg takde pengalaman sgt..die tu macam bgs sangat.. aku gak tak mintak ic die dari sblm start bisnes..aku gak tak mintak ape2 cagaran dari dier..

lpas ni mmg aku takkan berurusan ape2 dah dgn dier..unless die bayar cash dan die yg datang ke tempat aku..if nak aku ke tmpat die pun okey..tapi sume masuk sebagai kos lah..

dan balik je umah arini..awek kawan aku duk makan kat dpn2 pintu kat ruang tamu ni..smalm pun tdo kat umah aku..bgs sgtlah tu ! meriah sikit umah aku ni

Advertisements

kelas opm (operation management)

semalam ade kelas opm..dan ade beberape soalan yg lect suruh mintak volunteer kuar dpn utk wat..dan ade satu soalan tu..die suruh aku jawab..bg isyarat mate je..yerla..dah aku bertentang mate ngan die..

aku ngan confidentnyer pegi dpn..pastu aku wat salah konsep.ni baru konsep..bkn jawapan lagi..die xplain suruh aku betulkan.die cakap dalam bi..tapi aku mmg tak faham ape yg die cube sampaikan..

aku smpai cakap “i can’t understand” ..until die pun smpai kene cakap malay !!

pastu bile konsep dah betul…aku dah duduk di tmpat aku balik..pastu time cek, jawapan aku plak salah !!! aduhai..kene pi dpn betulkan lagi..

malu mmg malu..tapi takpe..at least org akan percaye..aku ni taklah pandai pun..taklah genius pun..sbbnyer..org len yg kene jawab soalan lain..sumenyer betul..aku sorang je yg ade salah..sampai berkali-kali kene betulkan…

tapi takpe.aku hanye tersenyum sendiri jer..hehehe…

dan if aku tak salah jawapan..aku tak blaja la if ade 2 end.ni pasal PERT..critical path dll..

okeyla..at least beri smangat dan keseronokan utk aku dimalukan pada masa akan datang plak..hehe..score A+ utk subjek ni k !hehe..beselah poyo2 di pagi sabtu nih..

jap lagi nak kuar dan tgh rehman bukak booth di perindu..nak tlg die susun2 sikit…

ceritera beberapa hari yang lepas…

Allahyarham Ustaz Asri

Semalam kita semua dikejutkan dengan kematian Allahyarham Ust Asri. Beliau akan dikenang sebagai seorang yang berperipadi baik dan memperjuangkan nasyid sehingga ke akhir hayatnya.

Balunya ketika diinterview mengatakan bahawa antara perkara yang agak disesalinya ialah die tak peluk arwah suaminya seerat-eratnya seperti kebiasaannya.

Oleh itu, sayangilah org yg kite sayang dan juga org yg sayang kat kite sepenuh hati yer..kita tak tahu bila kita atau mereka akan pergi..kematian akan datang secara tibe..

Emosi aku cukup terganggu dan sgt tension kot if aku byangkan bila mana parents aku tiada nanti dan saat itu PASTI akan tiba..mgkin sebulan, mgkin setahun dan mgkin juga sehari dari sekarang..jika mereka tidak pergi dulu pun, mgkin aku yg pergi dulu..

Andai kate aku mati dulu pun, adakah aku dah cukup membuatkan mereka redha dengan aku? hurm… tapi tulis sng..nak buat mmg sukar buat aku..

dan skrg aku duk dgr lagu selimut putih yg Allahyarham nyanyi berulang2 kali..okeyla tu..beliau meninggal meninggalkan lagu utk menginsafkan orang..dapat pahale berterusan..org kenang die sbb perkara yg baik…

aku nanti if mati..ade org ke nak kenang utk kebaikan aku..if aku mati bsk..org akan kenang aku ke? apelah sgt kebaikan yg aku ade lakukan or perjuangkan utk org kenang..

Crocs

Untuk bisnes crocs aku, alhamdulillah..sales aku in term of quantity mmg on track..aku tak target banyak pun time purpose nak mintak duit kat org tu..hanya 64 psang untuk 2 bulan..dan sekarang mmg sales jalanlah..tapi taklah bnyak untung pun. RM1k memang tak cecah lagi pun…

Tapi okeylah untuk aku dapat duit dan masih kekal tak mintak duit dari parents dari bukak awal sem dulu..dan utk pinjaman tu pun, ade sorang je kawan aku yg bagi RM1k…okeylah tu..

Semasa aku wat bisnes ni..mmg ade beberapa perkare yg aku dah lame tak rase tapi aku rase..dan ade mende2 yg membuatkan aku berfikir..antaranya ialah penat if jage gerai dan buku booth camni..kali ini dahlah crowd takde sgt..dan untuk tak seberape..dan waktu solat mmg kat hjung..yerla..aku just solat di umah..kat luar umah mmg tak slese..aku nak mandi dll dulu..tapi tu bukan alasan..

dan bisnes model aku tak cukup ampuh lagi ..untung pun sikit sangat lagi..kene go bigger project n profit..hehe..aku dah ade deg in biznes..tapi biznes just sgt kecil sahaje..malu beb !!!

dan igtlah..if buat bisnes.. jagelah waktu solat.if boleh , berjemaahlah..huh ! mmg dah lame aku tak wat ..dan hargailah juga masa lapang dan sng ko skrg..takyah susah2 bukak gerai setiap ari..angkat barang..ko kene angkat buku dan blaja dalam aircond je stiap ari..tu pun tak mampu nak belajar betul2 ker? org len keje lagi susah..jual kebab.air..nasik lauk setiap ari..tapi ko ? sng sgt beb !!!

mcam wat biz kali ni gak, aku ade wat silap sbb lambat mintak ic org yg jual tu..bile dah kenal shari..dah segan nak mintak dah..so.mende ni mmg kecik..tapi bile dah tertipu..baru ko tau akibatnyer !!

harapan aku tak tinggi sgt..aku harap untung bulan ni leh cecah RM1k..tu pun okeylah..kite tgklah cmner k..

Study

aku study mmg main2 lagi..kalaula aku leh energetic belajar macam aku energetic wat biznes pergi amek stok ke hulu ke hilir..kan best 🙂

so far baru ade satu quiz..tu pun nasib baik lect wat soalan cam simple jer..next text yg berderet2 aku taktaulah ape nasib aku..harap aku dapat stabilkan biznes aku dan naikkan semangat aku utk study..bulan pose pun dah akan tibe hjung mggu dpn..

Daus

tadi siang aku solat sebelah daus iaitu rumet balay..malam ni aku ajak die dinner..die tak makan..just minum..die mintak air balik suam dan gula kurang ! die kate..if nak jadi macam die..if pi kedai, mintak je air suam..tea o suam ke.then minumlah..dah air tu yg sampai..so jgnlah ikutkan hati jer..

aku bile sakit berkobarlah taknak minum ais ni.tapi bile dah baik..ish3..so lepas ni..minum air suam je k kf ! haha..poyo giler..dan juga die kate..minum madu kene pakai sudu plastik..if pakai yg besi tu..dah hilang sume khasiat dier..dan die jugak kate pasal penyakit disebbkan keturunan ni..dll..byk lagilah..die pun mgkin sambung master ke uk nanti..banyklah peringatan dari segi lifestyle kot aku dapat bile borak ngan die..

tapi actually..ni first time aku kuar berdua dgn die..

Faris

tadi ade gak borak ngan faris..die sambung mster by research kat uitm.die gak dah jadi kakitangan kerajaan sbg research officer (RO) di UPM kot..gempak lah tu …

Eddy

Die ni bekas ydp perindu time lepas term aku dulu..die sambung professional course kat uitm utk law student..setahun kot sambung..lame gak borak ngan die..die mmg rajin bercakap..tapi time tu..aku berdiri dan die duk atas moto nak bla dah dari mpg tu..

Tulis blog

Aku dah lame dah tak tulis blog ni..satu masa tu..aku leh tulis blog setiap ari..tapi skrg mmg tak perasan pun tak tulis blog lame dah..baru aku tau rupenyer time tu..aku mmg takde keje dan tak sibuk..

Macam skrg..ari-ari aku mmg mematkan dari segi fizikal..aku kene ambil dan bawak stok..nak kire stok..daki naik ke rumah yg nan tinggi ni..tak berpeluang nak tdo siang.. bile duk bilik jap..nak kene reply email org tanye2 pasal crocs dan kebanyak jawapan aku jawab “takde” ..hehe..

penat..penat..penat..so..aku pesan buat kawan2..takyahlah nak wat bisnes2 ni k..dah pening kepale..penat..letih..duit untung bkn byk pun..dahla tak menentu..

Terima kasih

Aku nak rakamkan ucapan terima kasih buat org yg sudi bace blog ni ..korunk mmg memberikan semangat dan motivasi kepade aku..yg aku tau sorang jerlah..yg len tu korunk tahulah sape korunk (if ade) … dan baru-baru ni, ade org bg comment kat aku camni..bile aku tanye..die kate..die tak kenal pun aku..

tapi aku mmg “feel good” la bile bace comment die..tak sgke gile ade gak org sudi berfikiran sedemikian..ni comment dier :

“stlh aku dok belebk2 ko nye blog ni, rase cam hebat jugak plak ko ney erk. ape pon aku suke care ko kf. smoge bejaye”

Crocs murah dan original (siri 1)

Alhamdulillah…smalam aku baru ambil stok daripada supplier utk

http://kedaicrocs.com/

aku..kedai online pun aku dah berjaya siapkan..syukur gak..

tapi aku amek stok tak banyak lagila..yerla..baru nak rase rase je..hehe..tapi aku dah start amek order dah untuk trip kedua aku amik stok..yg trip kedua ni aku jangkekan aku akan amek byk dan byk gak yg terjual..tak macam yg first trip ni..amek byk tapi banyak nak return balik..

dan arini dah wat promotion gune beberape teknik tradisional gak..tapi http://kedaicrocs.com/ akan amek mase nak matang..tak diindeks kat search engine pun lagi..

target bulan ni..aku nak achieve jualan dalam 50 pasang..okey tak? urmm..tak maulah..nak byk lagi ..150 pasang..hehehe..

oklah..target jualan bulan ni ialah 150 pasang..doa2lah tercapai…walaupun macam mengimpikan bulan dan bintang di angkasa…hehe..