tazkirah

membazir sahabat syaitan-so jgn membazir masa

nabi dgr terompah bilal di syurga dan nabi tanya apa malaan dia. bilal jawab, dia sentiasa dalam keadaan berwudhuk,  lepas wudhuk dire solat wudhu 2 rakaat. dan bacelah doa lepas wudhuk k.

3 perkara yg mcam dilaknak gaklah

  1. dgr org sebut nama nabi tapi tak selawat
  2. ibu bapa idup tapi tak msuk syurga kerana tak berbuat baik pada diorang..
  3. ramadhan datang tapi kita tak dapat pengampunan..

aku malas…

pls privatekan post ni !

aku malas gile skrg..skrg dah pkl 1.18 dan aku masih berjage..igt nak blaja opm td..tapi tak jadi.adik ad datang ..lame gak ngan die..ade sejam kot..pastu duk surf tenet dll..abeh mase aku…

dan skrg aku rase cam hilang direction dalam idup ni kejap. eh. watpe aku idup nih? i mean.ape yg aku nak capai ni..ape tujuan idup ni..?

skrg mmg tahap malas nak blaja dah kritikal sgt.mgkin sbb takde kawan lgsung kat tahap master nih. takder ganglah katekan. duk umah sewa pun takde kawan. kat rumah sendiri pun takde kawan. social needs tu paling basic kot !!!

argh ! tu masalah aku..nak cite kat sape.bkn ade org nak faham pun. yerlah.watpe nak fahamkan masalah aku. bile aku wat itu dan ini marah. tapi masalah yg aku hadapi, biarkan aku hadapi sorang2..takpe..

skrg master ade lagi 2 sem. utk sem ni ade lagi 2 bulan jer lagi.tapi byk gile keje yg tak start pun lagi ! argh ! mmg malas.. !!! mals. mals mals !!!! nape aku sambung master nih ?

berbaloi ke aku sambung? tercapai ke tujuan aku sambung nih? !!

mggu dpan aku ade 2 test. opm dan entrepreneurship. satu ape pun aku tak tgk lagi!!! shit !

tu jerlah luahan aku kali ni..tensen sbb aku takde tmpat nak luahkan prob aku. org pun tak minat pun nak ambil tahu. ape yg pnting aku yg kene ikut kehendak diorang.

sabar jerlah kf.

tazkirah

pasal wajib bace quran..macam wajib bayar zakat.if tak mampu..barulah jadi sunat..dll..macm tunai haji..

tazkirah pasal..kite nak bersedia utk sesuatu yg tak pasti or yg dah pasti..pencen tak pasti..mati pasti..

dari dr hassan ali plak..die kate brdose anak if biar mak umur 60 tahun tapi still sibuk masak di dapur anak plak duk dpn tgk tv..

berdose anak biar mak tuangkan air..berdose tak ucap terima kasih pada ibu bapa dan dose terbesar ialah tak membantu memartabatkan islam di bumi ini..

aku sampai termimpikan pasal permata tu !!

tadi aku tdo je balik dari pasar tani..mak ade ajak pi hotel vistana hantar barang2 yg dah tlg cari utk dier ke sane.die dari mekah.sedare sesuan mak..tapi aku leh tanye camni plak?

“smayang kat luar or kat umah” mak aku jawab kat luar” dan mak aku pun cakap takpelah..tak nak pi..teruk kan? bkn ape..sbb mmg aku tgh tdo dan aku kene mandi dulu if nak solat kat luar..nak bersihkan badan…ni pun first day pose..tu jerlah alasan aku..

dan time tdo tadi..aku boleh mimpi jumpe ngan bf permata tu…gile ! smpai mimpi aku pk kan mende nih..tapi hakikatnye..msti sbb aku jeles bf die dapat die dan die sanggup turuti kehendak bf die..

dan aku gak risau if aku ade anak yg macam tu.hidup di kawal oleh bf dan dah ade bf seawal usia 18 tahun..sgt kecewa if aku dapat anak yg macam tu..

ape yg aku mimpi ialah..permata ajak jumpe.hal biznesla..ade die je kat meja tu..tapi ada dua air..bile aku tanye.die cakap betullah tu air bf dier..pastu kat hujung satu sudut tu..ade ramai2 orang..diorang satu kelaslah kot..pstu diorang bla..nak bla kene lalu kat meje aku tu..

last person is bf die..bf die cakap “hentikanlah sume ni” aku cakaplah”aku datang dijemput.bkan redah jer ” tapi bf die ttp tak terime penjelasan..

pastu bf die bla dan tunggu gf die siap2..aku smpat lagi mengomel.”ramai lagilah lelaki lagi baik dari die dll”

oklah..skrg aku nak mandi..pastu nak study finance..poyo gile!! go kf !! tiru dina..haha..

teruk nyer aku? yer ker?

aku wat shout out kat facebook berbunyi macam ni..

“alhamdulillah sbb takde gurl yg nak kat aku :)”

pastu bdk2 ni comment camni …

Nurul Bahijah Ahmad Sidek
Nurul Bahijah Ahmad Sidek

hehe..kesiannye..di bulan2 ramadhan ni pk psl girl plak..ish3..
Irman Johari
Irman Johari

promote KE Bang.? Kekeke
cube tgk comment bahijah tu..ade benarnyer jugak..ni bulan pose..watpe nak fikir pasal perempuan..
tapi in a another side..so what? ko tu dah ade bf.lehla cakap camtu..dan aku kalau pk pasl gurl pun.dose ker? aku nak cari calon isteri yg solehah..
dan shout out aku tu mgkin didengki oleh org yg dah berkapel kot..sbb diorang pun tau..if dah kapel..tak bnyak..msti ade sikit dose yg diorang wat dan diorang dah ade kapel..so blhla pandang rendah kat org yg single yg kononnyer tak laku nih..
apepun..minah tu mmg dah salah tafsir shout out aku..tapi die mgkin dah berjaye read between line kot..tapi still bkn tu punce aku tulis shout out tu..bkn sbb aku yg pk pasal gurl.tapi pk pasal permata di bawah ni lah..sbb bf die kene korbankan ape yg bermanfaat utk die..die kene tunduk pada permintaan bf.di usia baru 18 tahun..tak kesian ker?

ceritera 1 ramadhan..

pls privatekan nanti !!

jap lagi sahur..aku dah ngantok gile ni..tapi nak gak luahkan isi hati di sini..mmg akan memalukan diri aku gak.tapi takpelah..ambilla pengajaran mane yg boleh..

skrg aku tension sgt..ade beberapa perkara menjadi punca iaitu :

  1. permata [bkn nama sebenar] (bdk puncak perdana) dah takleh jualkan crocs sbb bf die marah..bdk ni baru berumur 18tahun ! aku skrg mmg dah rase umur 18 tahun ni mude sgt..mmg time aku umur 18, aku dah rase umur 18 tu dah cukup matang..tapi skrg tak lagi !
  2. macam bese..undang.ko tau kan sape? die watkan aku sakit ati skrg nih !
  3. aku tak study pun lagi finance..ade test mggu dpn..group work pun aku tak siapkan lagi..
  4. aku tak berjaye nak menackle sesape jadi gf (ni mgkin reason paling bangang !!)

k la..kite pergi satu2 leh? hahaha..tak larat kot..tak bgn sahur plak karang..kite cite pasal no 1 tu dululah..

ntah nape..perkare ni bile fatin bgtau aku..aku rase sgt terganggu.. bengang..jeles pun yer..ish ! bodoh tul ! bf die tak bagi sbb awek die tu deal ngan aku..aku ni laki..then die kate gf die ni sibuk so takde mase nak pi dating dll…

argh ! tu je yg watkan aku bengang..padehal..takde sbb pun aku kene rase cmtu..okeyla..to be honest.nape aku rase camtu..

aku rase jeles sbbpermata ni sanggup berkorban minat die sbb nak puaskan ati bf dier…nak menurut kate bf die..tapi if kate mak die..die nak amek tau ker?

aku gak jeles sbb diorang baru umur 18 tahun..tapi dah berkapel bagai nak rak !! aku ni ha..dah 23 tahun pun tak berkapel lagi..umur 18 thn mmg aku tak berkapel gak pun..

mmg bodoh if aku jeles sbb tu jer! sume tu sebenarnyer mendorong kepada maksiat..sakit ati..buang duit..ganggu emosi..bkn boleh tambah iman pun !!! so mmg bodoh utk aku terus pk camtu..

aku sepatutnyer bersyukur takde awek..aku kurang buat dose..aku kurang buang duit..alhamdulillah sbb Allah tak permudahkan aku buat maksiat..Allah tak permudahkan aku utk dapat kapel dan berdating2 nih.. Allah tak permudahkan aku nak takel org wat kapel dan org tak tertarik kepada aku..

lagipun..aku tak dapat bygkan if aku kapel ngan bdk2 yg bgus dan baik..mmg aku rase inferiority complex !! so..aku kenelah upgrade diri aku ni dulu.baru boleh fikir sume mende nih..

tapi kan..if nak berkapel dan kawen..aku tak rase pun susah..cume aku kenelah ade income dulu..jika aku boleh tak kapel slame 6 tahun..napelah aku tak leh tunggu mgkin lagi 2 tahun utk tak kapel sblm aku kawen..rite?

gunekan mase bebas ni utk improve diri dan kejar cite2 aku ker..so skrang aku kene fokuskan betul idup aku..realitinyer skrg..aku pentingkan mende2 di bawah ni :

  1. tido.nak rehat..nak buang masa
  2. nak layan email org tentang crocs..
  3. wat keje umah last minute sbb terpaksa..test pun lastminute belajar

lepas ni..aku kene switchkan..tukarkan priority aku macam kat bawah ni plak..

  1. blaja utk test dll
  2. crocs
  3. rehat dan buang masa

cakp sng.nak wat susah..ape yg aku tak dapat nafikan ialah ..aku rase lonely gaklah skrg..yerla..kawan nak pi hangout pun tak ramai..mgkin adelah sorang.tapi die pun sibuk dgn alasan die..haha..

k la.aku pun jadi camni sbb aku tak sedarkan apekah matlamat idup aku skrg nih..direction pun tak clear lagi..

hurm..k la..aku patut tdo skrg walapun byk sangat lagi utk dicoretkan..

tolong atas nama melayu?

pls private kan lepas ni !

aku dapat sms dari seseorang dan nak tahu aku dpat stok daripada mane…dan die cubelah cairkan aku dengan mainkan isu melayu..dll..kire die taknak beli ikut aku..nak terus tahu supplier dan beli dari supplier..

ni cth salah satu dari sms dier.. “ikut awaklah bro. tapi kalau awak nak tolong saya ikhlas..alhamdulillah..kalau tidak, saya tak boleh paksa awak bro..kalau awak nak tengok bangsa kita sama2 beroleh kejayaan saya sangat2 perlukan bantuan awklah bro.”

pastu aku ade tanye die gak.if die jadi aku..or ade org len tanye die sape supplier die..die akan tlg ikhlas tak macam yg die nak aku wat?

“yurp..kita org islam. kalau bukan kita yang bantu kaum kita siapa lagi.”

then aku tanye..if customer yg tanye die dari siapa die dapat supply,die akan beritahu tak?

pstu die jawab camni dah plak “bro awak nak apa sebagai balasan ..jika awak tak nak bantu saya dengan hati yang terbuka.”

dan ini .. “sorrylah bro..saya tak paksa awak..saya minta dengan ikhlas kalau awak boleh bantu saya. memang susah nak cari bangsa kita yang sanggup bantu bangsanya sendiri.macam dekat budak yg saya ambil..bro rezeki kita datang dari Allah..mungkin kalau bro bantu saya, Allah luaskan lagi rezeki bro. penduduk malaysia berjuta bro”

tadi aku ade gak bg sms balas camni “nantilah saya pk.sbb tak adil pula if saya bg kat awak tapi tak bg plak kat yg len.ade je yg nak ambil daripada saya yg wat bisnes gak. kalau sume taknak ambil dgn saye, sape yg nak tlg saye plak.tu jer.”

then die jawab “oklah bro.awak betul. saya tak salahkan awak”

pastu die tanye brp aku dapat harga crocs tu..bdk yg aku geram pun ade gak tanye mende ni..dan aku mmg terpakse jawab ! shit gak kepade die untuk mende nih..tak respect lgsung..

oklah..kesimpulannye dari cite ni ialah..mmg sekali pandang..cair..dan mainkan isu2 macam ni..tapi bile dijustifykan..fahamlah kan? bkn kite bertindak zalim..tapi tu bisnes kite..macam gak supplier aku..die pun sound ak time aku macam nak korek camne die dapat murah..tapi aku bkn niat nak korek sgt pun…

tu jerlah..bkn sbb taknak tlg org..tapi masalahnyer..die pun tknak tlg aku. macam aku tanye yg die tak jawab tu.if customer die tanyer die..takkan die nak bgtau..dalam hal ni.die ialah customer aku..

its all about bisnes..