aku menjadi pembunuh !

badan aku agak penat gak skrg ni..tapi nak tulis gak..utk rekod diri sendiri gak.. tadi di bulatan kat bawah bukit istana or yg nak ke tesco shah alam tu..aku nyaris2 nak langgar sebuah kereta..tapi alhamdulillah..penumpang kat sebelah aku sound aku dan jugak pemandu yang aku dah nak langgar tu agak pro..die elak dan terus jalan dgn pantas..

aku mmg silap gak..bulatan tu 2 lorong..dan aku di lorong kanan..kereta tu di lorong kiri dan die nak terus..aku plak nak masuk ke lorong tu..aku silap sbb agak laju dan jugak aku mmg tak perhatikan kereta dari sebelah kiri..

tapi ..Allah mmg nak selamatkan aku lagi..tak lah terjadi accident..alhamdulilllah..

time balik dari puncak perdana plak..lepas dijambatan tu..ade traffic light di simpang tiga tu..lepas tu jalan die agak gelap dan lengang..aku bawak agak laju…sbb jalan mmg clear kat dpn tu..

di jalan yg agak sempit tu..ade 2 lane jer..dan malap..tibe2..aku nampak ade seeokor kucing berlari utk melintas jalan..ntah ape yg aku fikirkan time tu..aku mmg tak cube brake langsung.satu ialah aku tak dapat fikirkan betul2 apekah tindakan yg terbaik aku kene buat..yg kedua..aku tak pernah alami situasi mcam tu..yg ketige aku takut if aku brake..krete blakang langgar aku..

argh ! akhirnyer..aku percaya aku dah membunuh kucing tu..sbb mmg aku terasa kerete aku tergilis sesuatu yg aku percaya ialah kepala kucing tersebut !!! ya Allah..berdosenyer aku..aku dah menyebabkan seekor kucing kehilangan nyawa ari ni.bgaimana keluarganya menghadapinya..kucing tu dah tak dapat nak menikmati nikmat dunia yang lebih panjg..

aku fikir balik..aku tak brake sbb takut kene langgar..mgkin rugi 1k or rm500 if kene laggar..so ..itu lebih bernilai ke dari nyawa kucing tu? dan pengajaran aku utk kali ni..ini mgkin peringatan agar aku tak bawak laju terutamanya jalan tu kecik..dan gelap..dan aku tak tau ape yg mgkin melintas or keluar dari situ..

ari ni okey lagi ..kucing..if tu ialah manusia? mgkin die org gile ker..? if aku terlanggar bagaimana? so..lepas ni..bawak kerete slow sikit k..pastikan ko leh stop jika ape2 terjadi..lagipun..if aku brake sikit je tadi..kucing tu msti smpat melintas..die mmg lari agak laju dan aku plak cam mmg nak terus jalan..tak tekan lgsung brake !!

aku dah masukkan cangkul dan ape ntah ke dalam but kete aku..bsk aku nak amek kucing tu dan tanam dier..

bile smpai umah..aku tanye akak aku..penah langgar  kucing tak? die kate pernah..so aku tanyelah..ape jadi ngan kucing tu? die kate matilah..kat dpn umah..so..bkn aku sorang jelah pnah jadi pembunuh..

utk mase dpan..if ko dah berduit byk sikit kf..ko bele kucing byk2 mcam yg sifu ainon pts tu wat k..nabi muhammad kan suke kucing.. sunnah la tu !

lagi satu pengajaran tetang kucing tu..aku ngadulah kat kawan aku..dan ade yg salah kan aku..dan ade yg cakp tu dah takdir..mmg ajal kucing tu dah smpai..

ape yg terbaik bg aku..if ade kawan kite yg wat silap..memule skali…tenangkan die dulu..jgn salahkan dier..then baru bg nasihat..

cth yg tak brp elok utk aku wat if kawan aku dah langgar itik contohnyer :

la !nape ko langgar itik tu?ko langgar sbb bawak laju? nape ko bawak laju? lepas ni hati2lah sikit k !

yg lebih molek..ko cakap camni..

takpelah k..perkara tu dah lepas..mgkin dah ajal kucing tu dan ni jugak peringatan utk kita semua..lepas ni jgnlah bawak laju sgt dah k..

Aduhai..dah cuti semester !!!

cuti sem dah start..aduhai..baru je 3 minggu bukak sem..dah cuti..bkn ini yg dimahukan..tp takpe..aku anggap inilah kesenangan dalam kemudahan yang Allah nak berikan kepada aku..

satu misi mustahil pada cuti semester ini iaitu nak abehkan karang dan publishkan ebook terbaru aku ! gile tak?

antara strategi nak laksanakan adalah dengan duduk di bilik aircond time wat keje..argh ! bil msti naik.dan jugak kurangkan tdo dan kurangkan distraction internet , tv.

kene pakse diri ko..kenalpasti dan igt why ko..

oklah..ape kate kite try goals poyo di bawah..tgk sejauh mane kemampuan aku nak wat…..

jumaat –

sabtu –

ahad –

isnin –

selasa –

rabu  –

khamis –

jumaat –

sabtu –

ahad –

blaja dan wat homework master ko plak biler? huh !!

stiap ari gak ko kene wat to do list k !!

tak perlu beri orang pinjam duit k ! hehehe

aku dah siarkan iklan nak pinjam duit dan juga dah sms kepada hampir semua nombor di dalm handset aku..kawan baik..kawan..kawan tak baik dan lawan..hahaha..

so far..hanya ade 3 yg response..salah seorang pun resonse sbb aku ade call dier..cakap pasal mende len..oklah..sape yg response?

  1. halmie
  2. shahrul
  3. abg faiz

biasalah..bab duit ni..bile kite mintak..mmg susah orang nak bagi..tapi takpelah..what goes around comes around..kire aku pun ade alasan dan sebb yang cukup kuat if satu ari nanti..org nak mintak pinjam..aku tak bagi..

terutamanya if jumlahnyer melebihi RM500..

mmg agak teraselah..sbb ramai kawan aku yg dah keje..tau mmg ade duit..tapi tak nak bagi pinjam..mgkin gak diorang tak percaye ngan aku..sbb aku tak berjaye dan tak cukup hebat sebagai seorang usahawan di mate diorang kot..

takpelah ..if aku nak nasihat org pun..aku akan cakap..jgn bagi kawan pinjam duit..sbb kite tak pasti dia akan boleh bayar or tak..

oklah..tapi aku nak ambil jugak cabaran ni..aku tetap nak jual crocs tu..aku takkan putus asa di tengah jalan…Allah cakap.setiap kesukaran tu pasti disertakan dengan kemudahan..hopefully biznes crocs ni akan berjaye dan aku dapat wat downpayment utk wat “mende” tu..utk 3 orang…

oklah..nantikan apekah kisah seterusnya kisah kf yg meminta2 tapi takde org yg nak bagi dan kf yg nak wat biznes tapi tak pernah berjaye dalam usahanya membuat bisnes..ish3..

btw..alhamdulillah.arini aku baru je wat talk kat sebuah sekolah di seksyen 26 kot…syukur..

Goals utk bace buku. Bulan Julai – Disember

Ni adalah buku yg aku berangan nak abehkan dalam bulan yang telah ditetapkan

Julai – Untukmu Umat (UZAR), start awaken the giant within

Ogos – abehkan awaken the giant within. Start yg 101 important things tu

September – abehk 101 dan start unlimited power

Oktober – abehkan unlimited power dan start law of power.

November – dah cuti ! yes !!! – abehkan law of power, public speaking success,adam khoo multimillion, millionaire student

Disember – how to talk, how to make people like dan lagi satu series die tu.

lain2 sampingan

  1. formula solat sempurna
  2. doa2 best
  3. how to get rich ( ni mmg bosan gile ! )
  4. dont be sad

rezeki itu di tangan Allah…

ari ni aku cube call beberapa kali seorang cikgu ni..tapi tak dapat..at last, die sms dan cakap die sibuk dan pibg dah cari penceramah lain sbb aku reply lambat..so moral of the story are :

  1. rezeki sume kat tangan Allah..if orang tu tergerak ati nak contact ko..ko dapatlah job tu..if tetibe die tergerak ati taknak amek ko..ko tak dapatlah job tu..so..bebanyaklah berserah kepada Allah..
  2. if orang tanye dan memerlukan ko cepat utk buat keputusan..ko kenelah bertindak pantas..cpt respon dan bagi jawapan.ni dah kali keberape ko duk tangguh..pastu terlepas job..
  3. igt..ramai lagi org yg tawarkan ape yg ko tawarkan..so jgn duk igt org len akan tunggu ko lelame..dan jgn igt ko tu yg terbaik..so..sentiasalah perbaiki diri k..

dan macam baru kejap tadi..ade sorang cikgu yg tulis sms camni kat aku “saya cari penceramah untuk khemah ibadah. tajuk – Ibadah pemacu kecemerlangan akademik. banyak penceramah yg lepas tidak memuaskan.

obviously aku bukan layak utk tajuk ni..so..aku pun bagi no amad kat die..

so..tu ko punye weaknes..igt tak teori jungle tracking ?

apepun..aku okey je walaupun tak dapat job ni..dapatlah aku balik umah besok sebaik sahaja selesai talk di sebuah skolah kat klang..dan jugak..dapat aku spent lebih mase di rumah.. 🙂

Meminta-minta

aku pernah dah postkan di blog ni aku rase pasal aku mintak kat orang nak pinjam duit..mmg rase diri ni cam sgt hine dan daif..yerla..duk mintak kat orang nak pinjam duit..ish..sgt memalukan..

tapi……skrg aku nak wat lagi ! so what? hehehe..aku akan wat offer camni..pinjam 2 bulan dan dijangke untung lebih 15% setahun..cube lihat di bawah..

labur selama setahun dgn untung 15% – RM75

labur selama dua bulan dengan untung 15% -RM12.5

oklah..here is my goals..nak dapatkan RM13 k before 1 August.

anda semua menjadi saksi kepada bakal kegagalan saya k ? hehe..

report pada 15 ogos 2009 : hanya seorang yg bg aku pinjam RM1k dan aku mulakan bisnes ni dgn modal RM7k. hasil dari duit ptptn dkt RM5k, 1k duit kawan tu dan 1 k duit dari syarikat aku wat talk dan juga hakcipta ebook yg aku jual..so, failed dapatkan 13k.. kf never give up !

Bisnes? Kf yang selalu gagal :)

oklah..smalm aku ade call fayad..cite kat die biznes ape yg aku nak wat or tengah wat..oklah..ari ni aku nak cite kat korunk plak..supaye korunk dapat menjadi saksi kepada koleksi kegagalan aku dalam berbisnes..

1. jual cermin mata

oh ! gile tak best bunyinyer..aku dah bayar RM250 untuk modal kepada bisnes ni..ada consultant yg uruskan..biar aku namakannyer sebagai Sy. Sy cakap, ia akan mengambil masa minimum 2 bulan utk setup sume sistem sbb market untuk produk ni ialah di US dan europe..bukan di malaysia..tapi aku tak settlekan lagipun paypall aku.takpe..nanti aku wat…target keuntungan tak banyak..dapat sebulan RM100 pun okeylah..leh gune utk bayar bil tipon..hehe

2. crocs

ni mmg nak gak wat..tapi 2 halangan terbesar aku ialah modal dan org yg nak jage..tapi alhamdulillah..smangat aku tetibe datang balik smlam dan ari ni..so aku akan usahakanlah untuk mendapatkannya. modal yg diperlukan untuk betul2 best berniaga ni ialah RM10k.

Tapi aku nak 13 k untuk beli equipment sumer.. partner so far takde lagi..takpe..if takde pun..aku cubela wat sorang2..gile..nak blaja lagi ..huhuhu.. untung ni pun tak byk kot..sbb barang mahal.so tak ramai yg nak beli sgt…

3. talk

skrg ni talk taklah solely on profit oriented sbb bayaran yg dikenakan sgtlah berpatutan..tgh pk camne nak masuk ke market baru yg betul2 profit oriented.. just wait n see..tapi ni lame lagi utk diimplementkan..

4. ebook

aku dah postkan detail tentang goals ebook ni..secara ringkasnya, ia akan dilancarkan pada atau sebelum 1 september 2009..

oklah..itu sahaja.sekian 🙂