ekonomi merudum menyebabkan peluang untuk bisnes sudah tiada?

ish..yer ker? betulla tu..aku ade dgr..syarikat consultant yg dlu ada berpuluh engineer..skrg ade 10 je..tu pun if dalam 6 bln ni job tak kembali spt asal..die terpakse berhentikan jugak..skrg ni pun still hire diorang sbb kesian..bkn ade keje pun nak bg diorang wat..

tapi tu bukanlah alasan utk kita tidak involve dalm bisnes or nak mulakan bisnes skrg..ingat ! air asia berkembang pesat ke satu tahap yang tidak pernah dijangkakan oleh sesiapa ketika dunia dilanda dengan pelbagai masalah..lebih spesifik lagi..air asia berkembang ketika semua orang taknak naik kapal terbang kerana wtc di langgar, bali di bom, sars merebak dan virus selsema burung melanda dunia…

ketika itulah air asia dapat hire tenage kerja yg bgs2 setelah syrkat asal mereka membuang pekerja..kapal terbang juga boleh disewa dgn kos yg jauh lebih murah..oklah..mgkin masih ramai yg rasakan itu hanya kes yg terkecuali..satu dalam sejuta..

dalm skop yg lebih kecil spt aku dan juga mgkin student dan org2 muda lain yg still nak wat biznes..teruskanlah ! peluang sebenarnya terbuka luas.. jualan makanan misalnya.. orang masih makan sperti biasa bukan? di kopitiam yg mahal2 pun org still penuh..

kita juga boleh sediakan alternatif kepada pelanggan sperti air asia kini menjadi pilihan utk terbang dan bukannya mas..yerla..dapat jimat berapa ringgit..naik mas tu bkn smpai lebih cepat sbb pilot bawak lagi laju pun..hehe.. so..kite boleh gak wat service bina web design dll ..bile wat freelance..mstilah boleh bg diorang harge lagi murah..

utk org yg buat bisnes talk dan training pulak..bolehla wat kursus atau seminar menangani stress, tentang menguruskan kewangan peribadi, menguruskan hutang piutang, menjaga kesihatan, teknik2 buat duit sampingan dan apa jua topik “how to” yg lain yg mampu memberikan penyelesaian kepada mereka..

produk2 kesihatan juga boleh dipromosikan sbb lebih ramai org yg sakit kepala dll..utk org bakal pergi haji misalnya, mereka tu boleh dijadikan target market utk jual ubat sakit sendi dan juga supplement yg lain..yerla..nak pastikan time pegi haji nanti betul2 fit..jumlah jemaah haji walapun ekonomi gawat tetap penuh kuotanye..tak terjejas..

oklah..sebagai kesimpulannya, masalah ekonomi yg melanda sekarang bukan alasan utk kita menangguhkan niat utk memulakan perniagaan..peluang terbuka luas..jika kita tak ambil..ramai org lain yg akan ambil dan meninggalkan kita jauh di belakang..

dan ketika ekonomi pulih..mereka sudah bersedia utk memasuki fasa “breakthrough”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: