jasa ibu bapa – derhakakah kita ?

bermaknakah hari ibu bagi kita or hari valentine, anniversary dan hari jadi “si dia” lg dinantikan dan ingin disambut sebaik mgkin?

oklah..jom kiter renungkan..adakah anda akan bengang dengan parents ada jika salah satu situasi di bawah berlaku :

  1. parents anda tak merestui hubungan anda dengan si dia kerana sebab2 sebab tertentu yg pade fikiran anda mgkin tidak begitu relevan pun…”ala..sbb tu jer ker die tak sesuai utk aku?”…padehal anda mmg syg gile kat die dan begitu juga sebaliknya..
  2. anda nak kuar ngan kawan tapi parents tak bg kuar utk ari tu..padahal kawan2 len sume parents dieorang bagi..parents anda je tak bagi..

okla..so camner? ke anda boleh terime dgn hati yg terbuka..ade sesetengah tu..sanggup melawan mak bapak..merajuk..marah..hanya sebb org yg die kenal baru beberapa tahun or bulan jer..

org tu kenal pun time kite dah besar..dah lawa..dah kacak..bknnyer die yg bersusah payah besarkan kite..bertarung nyawa lahirkan kite..bergolok gadai utk pastikan perbelnjaan kite cukup..pendidikan yg kite dapat adalah yg terbaik..die juga bukanlah yg menjaga kita semasa kita sakit dengan penuh kasih syg yg ntah brape kali dah sakit..tak sihat..meragam..buat masalah…

hanya kerana insan2 yg baru kite kenali ni lah kite sanggup wat perkara yg melukakan hati seseorang yg telah sgt banyak berkorban utk kite..yg tak mgkin kite mampu membalasnya..

dan renungkanlah juga ketika dah bertunang or dah berkahwin..sejauh mane kite masih ambil kisah tentang kebajikan parents kita..makan minum mereka..kedudukan kewangan mereka..kesihatan mereka.kesepian mereka kerana tidak diziarah oleh anak2..tidak ada anak2 menemani mereka ke pasar..ke kedai dan membeli belah..

masihkah ade orang yg peduli tentang mereka..atau org yg mereka korbankan segalanya itu hanya lebih pentingkan teman hidup masing2? makan pun nak makan dgn si dia jer…masa hjung mggu pun begitu juga…

itukah balasan yg patut kita berikan kepada mereka?

ya ! mgkin diorang tak faham kehendak kita or tak faham kerana tidak sezaman dgn kita..tapi ape yg patut kite tanye..adakah kita faham mereka ? kenapa kie sibuk nak fikir diorang kene faham kite sbb sememangnyer diorang dah byk berkorban

utk yg masih rasa nak marah2 ngan mak bapak ke..nak kecil hati walaupun sedikit pun..just fikirkanlah org yg mak atau bapak die dah pergi dah..diorang dah tak dapat rasa kasih syg ibu bapa..dah tak dapat dgr nasihat nasihat dan bualan diorang..takde org nak sambut kite bile balik ke rumah..nak jadi tmpat kite mengadu dan dah tak dapt kite berpeluang nak berbakti dan cube membalas budi mereka..

nabi pernah cakap..rugi sgt if org yg mak die masih hidup tapi tak masuk syurga..

so..takyah sibuk nak tunjuk perasaan ke if kecil hati ngan ibu kita sbb kite dah puas menyakitkan hati parents kita sejak dari kita dilahirkan sekali…tapi mereka sabar jer…

jika mereka masih hidup hari ini…selama hayat inilah  peluang kite utk balas jasa mereka..adakah selama ini kehadiran ibu kite sudah cukup kita hargai..

berusahalah dgn lebih gigih bermula hari ini kerana mereka tidak mgkin hidup selamanya..termasuklah kita..ajal akan datang dengan tiba-tiba…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: