bina credibility melalui alamat perniagaan

siang smalm aku dapat call dari seorang cikgu sekolah..ni berkenaan service yg aku tawarkan utk berikan talk..dan antara soalan yg ditanya ialah :

  1. dah lame ke syarikat ini ditubuhkan
  2. di manakah pejabat syarikat ni (silap aku gak sbb tak letak alamat)

btw.bile kite wat biznes..alamat utk pejabat sgt penting..sbb ni akan memberikan keyakinan kepada para pelanggan nak berurusan dgn kite..mcam yg cikgu tu tanye ..aku jawab dgn jujurnye..aku takde pejabat..if aku bagi alamat pun..tu alamat umah..die tanye2 sbb die nak purpose kat cikgu besar dier..

so mgkin aku terlepasla satu job…huhu..time die cakap dah lame or tak pun aku jawab dalam keadaan yg tak cukup bersedia..yerla..aku lupe bile tahun syrkt aku ni ditubuhkan

mcm aku wat biz jual buku online dulu..aku “beli” alamat [ala2 virtual office] utk dapatkan alamat yg berada di sri hartamas..so.bile org tgk pun..org nampak..”ooo..org ni betul2 serius wat biznes..siap ade office kat hartamas”..tapi utk org yg dah otai..diorang pun tau alamat tu just leh beli..tapi tak kisahla..kene bayar jugak utk dapatkan alamat tu…

so..dgn alamat pun..ia akan create credibility utk company..lain2 cara utk create credibility ialah melalaui :

  1. bisnes card
  2. laman web yg lengkap , kemas dan tersusun
  3. testimonial daripada pelanggan yg berpuas hati
  4. pengiktirafan dan anugerah yg kite dapat
  5. alamat office yang meyakinkan seperti di bangunan pejabat dan di bandar
  6. disertakan dengan no tel, fax
  7. profile penggerak2 syrkt yg berpengalaman dalam bidang yg berkaitan
  8. senarai pelanggan2 terdahulu [jika tidak sulit]
  9. cara kita berkomunikasi dgn pelanggan.jawab sehingga dia dah tak tau ape nak  tanye..hehehe

credibility mmg ambil masa nak bina..dan nak rosakkan boleh dalam sekelip mata jer..dan aku mmg penah kene..tu pun nasib baik ade org bg warning kat aku dan smpaikan info tu..kalau tak mmg aku tak tau..alhamdulillah..btw..actually kite boleh monitor semua ni.

kirenye kite boleh detect if hal2 syarikat kite diperkatakan di mana2 di internet ni..google boleh membantu..pasal peristiwa yg yg hampir2 merosakkan credibility syarikat aku tu..if ade org tanye kat comment baru aku cite k.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: