peluang perniagaan ketika gawat

ari tu..dalam kelas..kak da ade tanye pada miza yg sedang present..kak da tanye..time ekonomi gawat skrg ..biznes ape yg sesuai nak wat if kite nak mule wat biznes..miza jawab : biznes makanan..

if aku ditanye soalan tu..aku pun tak tau sgt nak jawab ape..tapi yg pasti..aku akan cakap..biznes yg mempunyai permintaan tinggi time tgh gawat. tapi biznes ape? aku tak dapat fikirkan sgt..tapi if dipakse juga kluarkan idea..mgkin kite leh wat ebook or seminar tentang mengawal stress..cara buat duit..cara dpatkan kerje..cara nak lgsaikan hutang dsb..

produk lain plak? tak dapat aku fikir lagi..tapi kan..mstidah ade history tentang mende ni..bkn kali pertama masalah ekonomi berlaku..dan setiap kali ia berlaku..pasti ramai yg bankrap dan ade segelintir yg mengumpul kekayaan…

kalau kita lihat syrkt macam air asia..dieorg naik time ekonomi dan persekitaran perniagaan dalam industri die sgt teruk..ketika semua org nampak kesan negatif..dieorang dapat ambil peluang spt sewa kapal terbang dgn harga yg murah, expertise yg dah tersedia dgn byknye dalam pasaran sbb diorang dah kene buang keje dll..air asia membesar ketika industri penerbangan mengalami masalah yg bertimbun2! ..

jadi, kite tak boleh nak conclude..if satu2 industry tu byk syrkt bankrap..kite tak leh wat duit..tapi yg aku cube nak pk skrg ialah dalam kapasiti aku sbg insan kerdil yg takde modal dan pengalaman yg byk..ape yg aku leh wat?

oklah kat bawah ni ape yg aku terfikir leps skimming di beberape website :

  1. wat ebook  kursus galakkan org wat homebased bisnes..cth:online biz [susah sbnrnye nak wat duit kat tenet !!], wat produk2 macam mee [mak bob (shahir) wat mende nih]..mak tam dgn kuihnye yg pelbagai..jurugambar sambilan,
  2. ajar org camne nak setup biznes [tapi ni mstilah ade credibility nak cakap pasal mende nih]
  3. watlah free lance ape2 .. ikut kepakaran [ni tak sesuai utk aku nak cadngkan kat pian..huhu]…erm..if pian nak gak wat..mgkin leh wat home tutor..lumayan gak ni

sbnaryer if takde idea..tu bkn alasan yg kukuh..spt yg dicadgkan oleh web ini , just pegi kat google dan type “hot business idea”! nk taknak je babe !!

hurm..ade 3 je idea? ish..tapi ..satu penulis ni mencadangkan utk wat biznes ape pun..mulekan dgn bertanye apa minat dan passion kite..tu cara yg betul..tu pendapat dier..boleh tgk artikel tersebut di sini

dan if ikut minat..pian minat bidang ternakan dan pertanian ni..so mmg dah kecikkan skop kat nak ternak lintah, keli or cendawan..tu yg macam modal kecik..dan nak wat jike ade modal besar lagi..leh wat fertigasi dll..nak start biznes kecik2 ni pun aku musykil gak..sbb return tak sberapa..

yerla…aku tanye target income first month brpe kat pian..die cakap sorang 2k pun cukuplah..wow !!untuk bln pertama rm4k..susah tu beb!!

time2 aku terfikir pasal nak wat biz ni..teringat aku kat labanon dll.diorang wat duit puluh ribu tiap2 bulan duk dpn laptop je pun..hohoho..ok2..jgn deviate..aku dah tgk beberape web pasal cacing..oklah tu kot..lagipun tu minat pian..i mean die minat bidang cmtu..aku pun mybe tlg2 supply info je kot.taklah nak bahagi dua untung..aku bkn ade mase pun nak jage same2 ..

kat bawah ni antara web2 pasal cacing yg aku jumpe..baru men2 je cari nih..hehehe..

web 1

web 2

web 3

web4

web 5

tapi kan..betul ke nak wat biz ni? medium die sume pakai najis2 hehehehe..if wat keli dan lintah lebih “bersih” kot..hehehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: