beli buku baru ! – Great by 24

mggu lepas..aku beli sebijik buku secara online..yerla..ingt murah..tapi lepas tambah kos pos..agak same jerla..bile2 smpai2..tgk2 buku ni nipis je..igt tebal sgt..hohoho..tapi utk post kali ni aku tak ulasla buku ni..just copy n paste..dan aku dah berjaye abehkan bace lebih dari halflah buku nih..yea yea !!!

Title: Great by 24

great by 24

Description:
Proven strategies to achieving entrepreneurial success – before the age of 25!

About The Author:
RM20 and a good idea were all it took to get John Lee started on his journey towards entrepreneurial success. Today, at the age of 24, he is the CEO of Epsilon Translation, one of Malaysia’s leading international translation companies, with offices in Europe, The United States, and Japan. When not overseeing his perpetually expanding company, John spends his time lecturing and motivating budding entrepreneurs to help them identify their own business goals.

Order info

Payment method: Credit Card via NBePay (Pay using Visa & Mastercard)
Shipping: Pos Express – Pos Malaysia
Subtotal: RM13.14
Shipping cost: RM4.00
Including discount: RM8.76
Total: RM17.14

mengharapkan minggu yg sgt baik utk mggu ini.. :)

skrg jam dah hmpir pkl 1 pagi..just nak tulis2 sikit before aku bersiap nak tdo..sepanjg mggu lepas alhamdulillah..aku berjaya harunginye dgn baik..mggu ni pun agak mencabar..dan jugak mggu2 seterusnyer..

bermula dgn ari ni..kene submit final acc pye assignment..utk ob plak kene submit rabu..dan aku tak wat ape2 lagi !! selasa ni ade final xm utk business research method..slase jugak ader presentation dan kene submit skali utk ob pye group work..

itujerlah utk this week..mggu dpn sebenarnyer mggu paling mencabar gile sbb ade dua xm, ade 2 presentation group, satu presentation mkt yg sgt kritikal…nk taknak..ia akan tibe gak..so..terime jela..huhuhu..

aku juga baru sihat tapi dalam 90% sihatla..selsema dah ok sikit..tekak pun dah ok..energy pun dah hampir ke tahap normal aku..alhamdulillah..yerla..sakit ni la peluang utk sedarkan diri kite betapa best dan patutnye bersyukur time kite sihat..if time selsema tu..nak wat keje ape pun tak leh.idung pun dah pedih gile..ubat dah nak abeh telan..tisu berkotak2 dah berjaya dihabeskan..nak solat susah..so..nak sng..tdo jer..tu jer.tapi takde keje la yg boleh jalan..

so..jagela kesihatan elok2 if taknak sakit dah..

oklah..berbalik pada mggu ni..harapan aku ialah aku dapat laluinya dgn gumbira..dan satu semangat yang baru..gudluck kf !!!

ha ! bgs sgtlah tu kf !

malam ni akhirnye aku berjaya gak siapkan essay utk mangerial accounting..satu keje yg die dah bg pada kelas pertama tapi aku hanye siapkan pada hujung sem..kurang seminggu dari deadline die baru aku start buat..to be exact..dalam4 ari camtula..tapi if kire btl2..mgkin 2 ari je kot aku wat..

carry mark utk mende ni dah la tinggi..so pepaham jelah markah yg aku dapat bile wat keje last minute nih..hasil keje yg ntah ape2..msti teruk punyer..

bgs kf.wat lagi slalu macam ni k !!

mengapa kf tidak laku di pasaran ( in term of utk dijadikan bf ) – sbb 1

saje je nak wat post mortem..napelah kf ni takde gf2 lagi..ish2..post kali ni pun aku ilhamkan dari satu kejadian ari ni..tapi yg penting kat post ialah nak dihighlightkan nape perkara ni terjadi..ade byk sbb ..tapi aku akan huraikan satu persatu..tapi utk post ni satu dulu la yer..

sebb yg pertame ialah ..aku tak reti wat lawak..

lelaki yg tak reti wat lawak adalah tidak begitu menarik @ tak menarik langsung di mata perempuan..yerla.. ketawa is the best medicine bak kate omputeh..so..tanpa adenyer this competitve advantge..takde orglah yg tertarik..

so..aku mengundur diri awal2la if mmg pesaing aku pandai wat lawak dan mampu buatkan that gurl ketawa..utk that gurl pun..dah mmg ko nak org yg begitu kan? so..it is good for u..

btw..adakah org yg pandai buat lawak ni akan mnjamin kebahagiaan dan kesetiaannya ? dan adakah org yg buat lawak ini akan setiap masa mampu menggembirakan hati dan tidak akan bersikap agresif atau pemarah ? dan sememangnya org yg tak reti wat lawak pun tidak menjamin apa2 buat si dia…

aku hanyalah insan biasa + tak reti wat lawak

[sadis gile pos nih !]

pemuda umno yg pandai dan bijaksana !

kita semua dah tahu yg khairy telah dipilih oleh para perwakilan sbg ketua pemuda umno yg baru dgn majority besar !!! kita semua sedia maklum khairy telah didapati BERSALAH terlibat dalam rasuah.

adakah para pemuda umno [majoritinya] menerima dan dengan bangganya melantik seorang PERASUAH sebagai pemimpin mereka?

yerla..if undi mukhriz mgkin tak dpat apa2..tapi if undi orang len mgkin dapat 1 ribu ke..3 ribu ke..so..sndiri mau igtlah..yg pnting duit dapat kan? perasuah atau tak pedulik ape !

takpelah..sume ni ade direct relationship dgn pembangkang..semakin lemah dan rosak imej pemuda, makin dekatlah hati pembangkang di hati rakyat..

kite tgk sama ada muhiydin akan menghadapi nasib yg same dgn mukhriz..yerlah..time pencalonan..diorang lead jauh ke hadapan.time pengundian..tersungkur teruk !

umno2..

di persimpangan dilema..

wah..ayat !! aku actually di persimpangan nak plih elektif ape utk next sem..bkn pe..elektif ni akan membezakan tiga subjek yg kiteorang amik..so it make a difference..kire yg significant gaklah..if boleh..aku nak pilih yg terbaik utk hidup aku dan cite2 aku..kire bkn just for the sake nak score..

2roads

aku pun mmg dah kesuntukan masa dalm idup ni..smpai skrg takde arah tujuan lagi..aku tak anggap aku betul2 dah on track..no specific plan lg nak ke mane lepas nih..utk menyettlekan mende ni..aku dah rangke beberapa plan poyo iaitu :

  1. aku akan dapatkan salinan sume pilihan elektif yg ade dari office fakulti
  2. aku akan ajak kawan2 yg berminat utk pegi tour menginterview usahawan2..nak mintak advice diorg..antara usahawan tentatif adalah spt bapak ridhuan di n9, abg2 apex, abg shahrul uia dgn bauhulu, iwani pye ceo, en mahyudin di seksyen 7
  3. aku jugak akn try email pada ceo2 lain..mcam tengku zafrul..puan noraini cookies..ceo noraini cookies iaitu anak dier dan beberapa lagi org yg lain..ni baru plan kasar jer..[aku baru terpikir ni..alhamdulilllah..]
  4. aku kene rancang betul..make a written and main plan tentang objektif idup aku kat atas muke bumi ni..ape yg aku nak achieve..brp ..bile? bagaimana? dll..kire kene rancang dgn agak detail jugaklah..
  5. try bace kisah usahawan2 yg berjaya..camne diorang bermula.dll..tu la org cakap..part paling susah nak wat first milllion jer..oh !! mmg sgt susah..but i’ll NEVER take no for an answer !! amacam? dah cukup poyo tak?hehehe..

bina credibility melalui alamat perniagaan

siang smalm aku dapat call dari seorang cikgu sekolah..ni berkenaan service yg aku tawarkan utk berikan talk..dan antara soalan yg ditanya ialah :

  1. dah lame ke syarikat ini ditubuhkan
  2. di manakah pejabat syarikat ni (silap aku gak sbb tak letak alamat)

btw.bile kite wat biznes..alamat utk pejabat sgt penting..sbb ni akan memberikan keyakinan kepada para pelanggan nak berurusan dgn kite..mcam yg cikgu tu tanye ..aku jawab dgn jujurnye..aku takde pejabat..if aku bagi alamat pun..tu alamat umah..die tanye2 sbb die nak purpose kat cikgu besar dier..

so mgkin aku terlepasla satu job…huhu..time die cakap dah lame or tak pun aku jawab dalam keadaan yg tak cukup bersedia..yerla..aku lupe bile tahun syrkt aku ni ditubuhkan

mcm aku wat biz jual buku online dulu..aku “beli” alamat [ala2 virtual office] utk dapatkan alamat yg berada di sri hartamas..so.bile org tgk pun..org nampak..”ooo..org ni betul2 serius wat biznes..siap ade office kat hartamas”..tapi utk org yg dah otai..diorang pun tau alamat tu just leh beli..tapi tak kisahla..kene bayar jugak utk dapatkan alamat tu…

so..dgn alamat pun..ia akan create credibility utk company..lain2 cara utk create credibility ialah melalaui :

  1. bisnes card
  2. laman web yg lengkap , kemas dan tersusun
  3. testimonial daripada pelanggan yg berpuas hati
  4. pengiktirafan dan anugerah yg kite dapat
  5. alamat office yang meyakinkan seperti di bangunan pejabat dan di bandar
  6. disertakan dengan no tel, fax
  7. profile penggerak2 syrkt yg berpengalaman dalam bidang yg berkaitan
  8. senarai pelanggan2 terdahulu [jika tidak sulit]
  9. cara kita berkomunikasi dgn pelanggan.jawab sehingga dia dah tak tau ape nak  tanye..hehehe

credibility mmg ambil masa nak bina..dan nak rosakkan boleh dalam sekelip mata jer..dan aku mmg penah kene..tu pun nasib baik ade org bg warning kat aku dan smpaikan info tu..kalau tak mmg aku tak tau..alhamdulillah..btw..actually kite boleh monitor semua ni.

kirenye kite boleh detect if hal2 syarikat kite diperkatakan di mana2 di internet ni..google boleh membantu..pasal peristiwa yg yg hampir2 merosakkan credibility syarikat aku tu..if ade org tanye kat comment baru aku cite k.