dapatkan cash seblum bg customer barang. bukan cek !

tips kali ni ..aku rase tak penting sgt sbb if korunk dah wat bisnes dan daha kene skali..akan terus blajar..tapi aku cite gaklah..sbnrnyer saje nak nak tunjuk yg tow day float tu pye figure..huhuhu (mmgla aku boleh edit figure tu..tapi ikut korunklah nak pkir tu betul atau tak..ala..tu baru revenue jer..profit mgkin brapelah sgt..)..

okla..tipsnye ialah..sntiasa dapatkan bayaran on the spot sebaik sahaja pelanggan tu dapat barang..dan dpatkan bayarn dalam bentuk cash dan bukannye cek..macam cth kat bawah ni..aku dpat melalui cek dan cek tu..die masukkan dalam mesin..so inilah akibat die..mmg current balance duit tu dah masuk..tapi tak available lagi..duit tu aku tak boleh gunakan lagi..ia masih “floating”..dan ini mendatangkan masalah yg sgt sgt sgt bsr utk aku..

sbb aku dah wat order..dan ada pinjman yg aku perlu byar dll..so sume yg len dah terjejas disebabkan mende nih..dan moral lagi satu..jgn ingat kite konfem akan dapat duit tu selagi duit tu tiada di tangan..sbb customer tu mgkin tak jadi beli dlll..so if kite dah tempah barang ngan supplier tapi kite bayar lambat..so tu dah jejaskan reputasi kita di mata supplier..

jadi..aku terpaksa bergerak ke backup plan..aku pun msglah ramai2 kawan2 nak pinjam duit (sememangnya langkah ini amat memalukan !!!) ..tapi aku yakin org yg pernah bg pinjam duit kat aku tak pernah kecewa atau menyesal..gemira tu mungkin !..

pada round pertama..aku silap..sbb aku mintak nak pinjam satu ribu terus..so agak besar jumlahnyer..setelah gagal..aku gune strategi kedua..aku nak pinjam rm500 sahaja..alhamdulillah..mission accomplished..insan yg begitu baik hati utk kali ini ialah tuan anwar redhwan dan tuan saiful aizat.. jasa mu berdua aku tak lupe..🙂

tapi mission aku meminjam kali ni agak mudah sbb aku pinjam tak smpai seminggu..dan mmg ramailah kawan aku yg reply pun tak sanggup ..yerla..sape la nak dekat dengan org yg mintak nak pinjam duit !! btw..aku nak pesan kat korunk..jangan sesekali bagi orang pinjam duit..korunk akan menyesal !

Account type: Wadiah Savings Account
Account number: 162405000950
Account name(1): KHAIRUL FADHLI BIN A
Current balance: RM3,030.29
Available balance: RM510.29
One-day float: RM0.00
Two-day float: RM2,520.00
Late clearing/Outstation cheque float:

RM0.00


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: