menjual produk fizikal di internet (siri 2) -jual barang yg ringan dan margin keuntungan tinggi

daripada pengalaman aku yg cetek ni.aku pnah wat biz jual buku di tapak2 yg boleh disewa..dahla berat nak angkat.yerla…berkotak2..masuk kete lagi..mmg sgt terukla..nak angkat pegi simpan lagi..nak jage supaye tak rosak lagi..tak leh kene airla..panas sikit pun dah tak ok..taktau buku mane yg orang akan beli..dahla rakyat msia tak suke sangat nak bace buku..

margin pun sikit..dan bile beli..org mintak diskaun lagi..apela sgt yg tinggal..dan jika nak dibandingkan dgn biz yg aku wat secara kecil2 dulu iaitu jeans..jauh bezanya..margin mmg tinggi..peminat pun dah sedia ade..ringan pun mmg sgt ringan..nak simpan pun sng..sumbatla camne pun..kualiti die ttp same..takdela mudah koyak macam buku ke..jual pun puas ati..yerla..skali jual sehelai sluar..dah same dgn jual 10 buah buku kot..malah mgkin cecah 30 buah buku !!

tapi kelemahan die ialah dari segi kene simpan stok dan juga size yg berbeza..

so..if time nak pilih2 produk fizikal mane yg nak jual tu..consider la faktor ni k? if barang tu ringan dan margin kecik pun tak gune..if berat dan margin kecik..lagi la susah !!! cth berat dan margin kecik ialah berniaga kertas a4..yg kecik dan mrgin pun kecik macam gelang manik2 yg murah tu..

ape plak cth yg ringan tapi margin tinggi ? ubat kuat dalam bentuk pil..tu ringan dan margin tinggi k !!hohoho

tapi kalau nak offer servis plak camner? ha! camne ek??nanti aku share my opinion..tunggu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: