kesilapan dalam perundingan – malu

satu ari dulu,aku pergi berjumpa seorang pemilik tempat latihan untuk bertanyakan sewa bagi menggunakan kemudahan di tempat beliau.

antara kesilapan aku adalah aku tidak cuba untuk menawarkan harga yang jauh lebih rendah walaupun beliau sebenarnya kelihatan masih menunggu untuk aku meminta pengurangan lagi. pada awalnya, beliau mengatakan partnernya mencadangkan dikenakan RM10 satu kepala. so, total sewa adalah RM300. dan beliau kemudiannya mengurangkannya kepada RM200 sebagai tanda “pengenalan” dengan aku

kesilapan aku yang lain adalah aku tidak begitu bersedia secara mental dan teknikal untuk berunding. aku telah menetapkan “harga siling” yg agak tinggi dan menyebabkan aku dah rasa agak lega apabila mendengar harga dikurangkan daripada RM300 kepada RM200.

Kita juga dapat lihat strategi yg digunakan oleh beliau bukan? antaranya beliau mengatakan kawan beliau yang menginginkan RM300 tersebut dikenakan(ni strategi good cop n bad cop). dan beliau menyebut rm300 dahulu sebelum rm200.

apa yang menyumbang kepada kesilapan aku adalah aku tidak sampai hati dan MALU untuk meminta pengurangan lagi. padahal, ruang yg ada sangat luas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: