ujian TERBESAR perniagaan jeans..

[aku tulis ni dalam keadaan marah,bengang,kecewa,tension yg sedang dikawal dengan penuh kesabaran]

ari ni aku dapat kol dari si a..dan die adalah abg ke pada si b..si b ni ialah kawan aku kat uitm dulu..dan si b ni dulu jual jeans kat aku utk aku jual balik..tapi sejak kebelakangan ini, aku yg jual jeans kat diorang plak..

so die kol dalam keadaan gelak2..dan kate cakap pasal jeans..die sggup nak dtg umah aku..mmg pelikla..sbb die tak penah plak RAJIN nak dtg ke kwasan umah aku..if kalau dgn si b tu lgi plak..siap ade nak suruh aku naik hingga ke umah die hantar brg .. byk cantek !!

yer..diorang customer aku.tapi mmg rase cam hambe la plak if aku kene wat sume tu. !! so..tadi dioranng cakap kat wakaf che yeh di kelantan boleh dapat suar tu dgn harga rm90 jer..beli shelai2..diorang baru plan nak tolak kat org saner rm140…

diorang kate suar ni tak ori..so dgn sng hatinya diorang nak pulang..dan aku mmg pulang sbb aku tau..if aku tak pulang pun..msti diorang gune KEKERASAN..so ..aku yg penakut ni pun pulanglah..i mean..aku benarkan diorang pulang dan aku akan pulangkan duit diorang..[padahal cek ari tu pun still floating lagi !!dan menyusahkan idup aku kene meminjam utk bayar mende len..dan skrg kene cari duit lagi nak bayar pinjaman dan habiskan stok yg bertimbun ni !!! ]

tadi diorang pulang 17 helai jeans..so.aku kene refund dkt RM2k gakla..okla..aku tak nafikan..syukur diorang tak return byk lagi..dan die pun dah janji takkan return dah..tapi skrang prob besar aku ialah aku kene cari duit utk bayar hutang2 yg aku dah wat..

so..inilah kesilapan2 aku skrg..dan kos pembelajaran nye sgtlah mahal ! aku takde wat backup plan..dan aku takde ramai customer pun..so die main customer..aku rely on them jer..dan silap gak sbb aku mmg berbelanja hingga habis kering kontang termsuk duit yg aku pinjam..takde contigency punye saving..

skrg stok di tangan aku lebih dari 40 helai..aku pun tak kire..mgkin cecah 60 helai !! tk tau la bile zaman aku akan berjaya habiskan stok tu..tu je lah cite DUGAAN dan CABARAN aku..

then sape yg aku terfikir nak luahkan dan adu? tadi mmg mak dah tunggu di muke pintu dan tanye gak nape bawak msuk balik suar..alhamdulillah..aku berjaya jawab dgn sopan santun..[time tu mmg tgh control rase marah dan geram]..alhamdulillah aku tak lepaskan kat mak..

siap aku boleh tlg terus mak amikkan serai di kawasan dkt umah tu lagi..[ayah aku yg tanam :)]…aku kol fadeley tanye pndapat die..alhamdulilllah lagi..die ok..sgt baik..die katelah..mmg levis byk jenis..dan yg aku jual tu okeyla..kain ok..boleh jual.tapi ikutlah pada pembeli..if diorang taknak beli..suke atilah..if puas ati belilah dan lepas tu..takdelah nak pulang2 dah !!

oklah..aku mmg dah taknak amik stok baru dan abehla hubungan aku ngan ali tu..aku lepas ni akan bangkit balik..sttlekan all hutang yg perlu  disettlekan [btw..wlaupun aku pernah dan akan hadapi macam2 prob..aku tak pernah delaykan bayar hutang spt yg dijanjikan]..aku lepas ni akan fokus pasal biznes melalui internet..jual reseller right dan publish ebook aku…

mmg skrg sgt tension..nak tgk keje skolah pun takde mood..tapi aku kene hadapinyer..aku tak boleh benarkan rase tension ni halang aku dari jalankan tanggungjawab aku nak blaja..aku dah pilih jalan ni…dan aku kene hadapai..ala..ni baru ribu punye ujian..dah wat bisnes betul nanti..msti puluh ribu..juta punye rugi dan ujian aku kene hadapi..adakah aku sggup plak nak diuji camtu ? YA ! AKU NAK ! ..so ujian yg “kecik” ni aku akan cube atasi dgn sebaik mgkin…

dan mmg a cakap kat sane jual rm90..if supplier yg same supply kat aku dan terus hntar ke diorang dan diorang terus jual..boleh jer if nak jual harge tu..org kelantan bkn mcm org kl..untung sikit pun dah ok..sewa umah ..makan minum brp rm je kat sane..

utk pembeli kl yg rase hrge yg aku jual mahal..korunk silelah pegi kat kelantan tu ..pastu bile dah beli suar sehelai..balikla sini balik !! org yg aku try call td gak macam undang..epul..dan putra..undang sbb die panh tgk kat butik dan epul sbb ade customer die cakap leh dapat lagi murah kat downtown cheras..dan putra sbb die la kawan jv aku utk biznes2 nih..always supportive..

dan adakah perempuan yg aku nak luahan ? TIADA. sume nye dah tinggal sejarah.jika 2 mggu lepas mgkin ada beberapa..tapi skrg dah tkde..its ok..aku tak memerlukan diorg utk hadapi semua ni..diorang pun mgkin tak mint lagsung nak dgr prob2 ni..if nak ajak pegi genting dan aku jemput dari dpan umah dan bellanje kesemuanya baru diorang minat ..mgkin..

okla..aku tadi dah tanye si a bile paling lambat aku boleh byr balik..hey..! come on la..cek ko bg pun floating lagi..die kate 3,4 ari oklah..so aku cakp 4 arila..die time pulang bleh cakap..customer die pulg kat die..then die pulang kat kau..pastu aku nak pulang kat ali? jgn haraplah aku boleh wat camtu..if die di kedudukan aku pun..aku tak rase die akan bagi aku pulang balik barang dan dapatkan duit tu balik….

tapi aku tetap bersyukur..Allah bagi dugaan kecil jer..die pulang 17 je..takla pulang 40 ker..dan aku dapat ujian ni time cuti sem..so takde kene pegi kelas..takde test bsk..takde assingment kene hantar besok..alhamdulillah..dan ujian yg aku hadapi ini mgkin sbg jalan Allah nak elakkan aku wat kesilapan serupa di masa hadapan yg mgkin akan datangkan kerugian yg jauh lagi besar…

oklah..antara kesilapan aku yg len adalah :

  1. aku tak survey pun butik ori dan tgk betul2 yg jepun pye ..daptkan advice dan ilmu yg secukupnyer [btw, aku tak accept 100% pun jeans yg aku jual ni tak ori]
  2. aku simpan stok byk..aku dah order walaupun tak konfem ade orang beli [tapi time beli tu mmg aku expect si a ni akan beli lagi..]

oh yer..baru aku perasan nape tadi diorang kol pakai no si b tapi si a yg cakap.so..aku rase..tulah first and last aku jumpe dioorang..unless diorang nak beli lagi jeans ! hahahaha..mmg si a cakap if ade barang die nak tgk..tapi aku rase dah takde brg len aku nak tunjuk dah..ngan ali pun aku nak tamatkan lah apa jua transaction..

oklah..so ape strategi aku nak hadapi sume ni skrg?

  1. aku kene updatekan all stock aku..
  2. aku kene turunkan harga..tapi tklah melampau sbb ramai gak yg dah beli dgn harga yg “tinggi”
  3. bile dah berjaya kurangkan stok..baru aku boleh terus tolak murah di bawah harga kos utk memastikan all stok aku tak simpan dah..dah taknak tgk dah sume jeans ni..dan jgn lupe curi lah satu dua utk aku pakai..hahahah.buat kenangan terindah.
  4. kene susun balik all hutg yg aku dah wat..byar pade sape yg patut dan mintak lagi pada sape yg patut..hahahah…

okla..tu jerlah aku nak share..sbnarnyer utk perenggan ni..aku baru lepas makan dan dah cool sikit dah..if aku kene tulis mende di atas tu balik skrg..msti bahse die lebih berlapik dan lemah lembut🙂

ok..time to act !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: