beberapa tips membuka syarikat sendiri…

oklah..sedikit tips aku nak share bagi sesiape yg nak bukak syarikat sendiri..

1. nama perniagaan

utk syarikat sole propriotor or biasenyer org cakap “enterprise” tu..anda tak perlu letakkan perkataan enterprise kat belakang pun. if letak juga, if syarikat tu tukar ke sdn. bhd or berhad pada masa akan datang, perkataan enterprise itu msti dikekalkan dan tidak boleh digugurkan sewenang-wenangnya..

nama perniagaan juga jika boleh, biarlah mempunyai katian dengan perniagaan anda dan mempunyai nilai komersil. elakkan dari meletakkan nama sendiri jika kita memang merasakan ia tidak memberikan value added pun kepada pemasaran kelak. sebagai contoh, saya membuat bisnes training..instead of namakan syarikat tersebut sebagai fadhli resources, lebih baik jika namanya ialah excellent training and consultant. fadhli resources tu terlampau general..ah long pun pakai “resources” di belakang nama syarikat diorang.

2. description aktiviti bisnes yang kita jalankan

jika boleh, dlam borang tu, letakkan sebanyak mgkin aktiviti bisnes yg mungkin kita buat. if wat bisnes training, jgn tulis menyediakan perkhidmatan latihan jer.sebabnyer, kite mgkin akan terbabit dalam mende lain macam event management, kuarkan buku, audio, catering ker..huhu…sng if nak expand bisnes..takde org leh argue or kite kene isi borang nak tambah lagi description..kene bayar dan buang mase if nak wat keje 2 kali.

3. modal

modal tidak perlulah besar unless mmg kite mmg pandai menilai setiap sudut risiko.tapi pada kebiasaannya untuk orang yang baru mula-mula berkecimpung dalam bisnes, pasti ada kesilapan yg dilakukan. jadi anda perlulah berhati-hati. jangan belanjekan semua duit yg anda ada sebagai modal atau jangan belanjekan semua modal yang anda ada sekaligus. simpan sebahagian untuk kecemasan.

jangan juga letakkan semua duit modal anda itu di satu tmpat..bak kate omputih..dont put all your eggs in one basket.. sebagai contoh, ade modal rm1,000, anda gunekan semua duit tu untuk dapatkan satu bundle seluar yang same designnyer..tgk2 design tu tak laku or supplier tu tipu anda..so..gulung tikarlah !

jika boleh, buat bisnes yg tak perlukan modal sgt macam tawarkan service..cth service? home tution, design ape2 sahaja, kaunseling, ceramah, mengajar senaman, ajar main bola dan memotong rumput (mesin rumput murah jer..heheh)

4. tanya daripada pakar.

kita mgkin rase dah cukup pakar dalam bisnes yg nak diceburi..tapi igt..ade org yg jauh lagi pkar dari kite..tanyelah pendapt diorang..tanye gak kegagalan2 dan kesilapan2 yg diorang pernah buat.mintak tips dan nasihat..tapi igt ! ape yg diorang cakap mgkin juga tidak betul..jadi, jangan terima bulat2 dan juga jgn tolak bulat2..

oleh itu, tanyalah mereka dgn rendah diri kerana stiap perkongsian pengalaman mereka mgkin menjimatkan kita beribu2 ringgit dan juga dapat elakkan kita kerugian beribu2 ringgit..saya contohnya, terpaksa rugi beribu2 ringgit ..itulah bayaran yang perlu saya bayar untuk pengajaran yang mudah2 sperti perlu kaji market, perlu ambil secara cosignment. jika saya dapatkan nasihat dari pakar, sudah tentu saya tak perlu membayar ribuan ringgit utk “pengajaran” tersebut.

5. laman web

dunia dah canggih skrg nih..apepun..org akan tanye..ade website tak? if kite jawab takde..dah ilang ramai dah customer..lagipun..kite akan dapat customer baru juga dari website.so tak rugi invest SEDIKIT dalam membina website.. mcam saya ade sediakan service bina web dgn harga yg sgt berpatutan..heheh.. tapi walaupun kite jgn buang duit yg byk utk wat web, jgn juga hasilkan web yg sgt buruk dan teruk .. web tu hendaklah kelihatan professional..web itu melambang imej syarikat kita.

oklah..5 tips sahaja dulu buat kali ni k..kalau ade org comment ke..bersemangat sikit nak tulis lagi tentang tajuk nih..hehehe..just wait n see..

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: